Jan Vlasák ve hře Otec | foto: M. Tomeš

Divadlo pohledem Alzheimera. Vlasák zkouší zachránit sebe i své vzpomínky

  • 1
Pletou se mu lidé i místa, žije v jakémsi bezčasí. Jan Vlasák se v blížící se premiéře Městských divadel pražských představí jako Otec.

Tak se totiž jmenuje zdejší nastudování stejnojmenné hry současného francouzského dramatika Floriana Zellera, který se pokusil přiblížit svět člověka trpícího Alzheimerovou chorobou.

„V téhle hře se snoubí komično s velkým smutkem. Některé situace, které autor napsal, působí na první pohled až tragicky, ale když se na ně podíváte s odstupem, mohou vás i trochu pobavit,“ zamýšlí se nad novinkou Jan Vlasák. „Postava Andrého, kterou hraji, se snaží neustále bojovat s touhle nepříznivou diagnózou s neveselým výhledem do budoucna, i když jeho boj je marný,“ přibližuje titulní postavu. „Zoufale chce zachránit sebe sama, svoji identitu, svoje vzpomínky,“ pokračuje.

Aby divákům problematiku nemoci více přiblížil, pohrál si Zeller s časovou posloupností jednotlivých scén. „Lidé s touto chorobou tápou, publikum by mělo tápat společně s Andrém. Myslím si, že divadlo dokáže velmi dobře na diváky přenést ten pocit, že se ztratili v čase a snaží se najít cestu zpět,“ dodává herec.

Režisér Petr Svojtka upozorňuje, že důležitou úlohu má v příběhu postava Andrého dcery Anne, kterou ztvární Veronika Gajerová. V dalších rolích kusu, který má v Divadle Rokoko premiéru 4. listopadu, se objeví třeba Aleš Procházka nebo Tereza Vítů.