Jiří Šebánek

Jiří Šebánek | foto: ČTK

Otec Divadla Járy Cimrmana podlehl nemoci

  • 48
Ve věku sedmasedmdesáti let zemřel scénárista a spisovatel Jiří Šebánek, jeden ze zakladatelů divadla Járy Cimrmana. Vážné nemoci podlehl ve středu 4. dubna.

"Budeme na něj vždycky vzpomínat jako na otce zakladatele," napsaly pro Lidové noviny vůdčí osobnosti divadla Járy Cimrmana Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Byl to totiž právě Šebánek, který 29. října 1966 svolal do redakce Českého rozhlasu své kolegy a přátele a seznámil je s myšlenkou na založení divadla, které se za čtyřicet let své existence stalo národním fenoménem.

foto Jára Cimrman - 40 let fenoménu
speciální příloha iDNES.cz

Pro nový soubor tehdy napsal i vlastní jednoaktovou komedii Domácí zabijačka, která se v repertoáru udržela pouze dva roky a diváci jí mohli shlédnout celkem ve čtyřiatřiceti reprízách.

Po dvou letech Šebánek z divadla kvůli tvůrčím neshodám odešel a založil vlastní sekci Salón Cimrman. Oba soubory propojovala kromě minulosti jen osobnost Járy Cimrmana a osoba herce Miloně Čepelky.

Hlas Jiřího Šebánka byl slyšet v šedesátých letech v Československém rozhlase. Tehdy byl nejen redaktorem armádního vysílání, ale také jedním z průvodců přímých přenosů z fiktivní Nealkoholické vinárny U Pavouka. V tomto pořadu také poprvé jméno Jára Cimrman zaznělo.

Šebánkův osobitý rukopis se později uplatnil také v televizi. Jeho jméno je spojeno s večerníčky Bob a Bobek a ...a je to! či s pořadem Chcete mě, který chystal už od roku 1992.

Podepsán je i jako scénárista pod celovečerním filmem Stůj, nebo se netrefím, který napsal společně s kolegou z divadla Miloněm Čepelkou. Jeho jméno figuruje i u filmu o trumpetistovi Lacovi Deczim.

Známý je i jako spisovatel. Kromě publikace o "největším Čechovi" Já, Jára Cimrman, Byli jsme a buben nebo Za Cimrmanem až do hrobu je autorem knihy Laco Deczi na plný plyn.