Národní divadlo

Národní divadlo - Národní divadlo v Praze. Podvečer. | foto: Zdeněk Ondra

Národní divadlo předvede, jak se dělá opera

Netradiční prohlídky historické budovy Národního divadla, Stavovského divadla, ateliérů a dílen, workshopy, projekce dokumentárních filmů, výstava kostýmů, diskuse s umělci.

To všechno připravuje Národní divadlo v rámci Evropských operních dnů, které se uskuteční od 15. do 17. února.

První česká scéna se připojí k desítkám evropských operních domů, které v tyto dny nechají diváky nahlédnout do zákulisí. Bude mezi nimi například londýnská Covent Garden, pařížská Národní opera nebo madridské Teatro Real.

Společnou akci iniciovala prestižní asociace Opera Europa, sdružující přes sto členů z třiatřiceti zemí.

"Cílem třídenní kampaně je zpřístupnění operních institucí a de facto samotného žánru opery široké veřejnosti. Speciální program máme pro děti a mládež, u kterých chceme vzbudit zájem o operní hudbu a odmytizovat ji," říká šéf opery Jiří Heřman.

Nejmenší zájemci budou moci navštívit například workshop Dětské opery Praha, který se uskuteční v Divadle Kolowrat.

Ovíkendu se také koná setkání s legendární českou pěvkyní Soňou Červenou a skladatelem Alešem Březinou k nové opeře o Miladě Horákové Zítra se bude... O chystané inscenaci Verdiho Falstaffa bude s diváky besedovat barytonista Ivan Kusnjer.

V Česku se projektu zúčastní ještě ostravské Národní divadlo moravskoslezské. Na sobotu připravilo prezentaci projektu Kolotoč 2008, který chce umožnit divákům, aby se vzájemně lépe poznali, a podporovat větší zájem o kulturní a společenský život v Moravskoslezském regionu.

Letos bude spojen s přípravou inscenace dětské opery Václava Trojana Kolotoč, jejíž premiéra se uskuteční koncem března.