Závěrečná scéna filmu Monty Pythonův Život Briana

Závěrečná scéna filmu Monty Pythonův Život Briana | foto: Handmade Films

Muzikálový Život Briana „posadil“ do orchestru i vysavač listí

  • 3
Bývalý člen komediální skupiny Monty Python Eric Idle uvede ve Spojených státech muzikálovou verzi komedie Život Briana. V hudební všehochuti s názvem Žádný spasitel (Not the Messiah) se součástí orchestru stává i vysavač listí.

"Hudebně jsme ho zakomponovali," řekl Idle podle agentury AP. Po uvedení v Torontu a v australském Sydney nyní představí dílo, které vytvořil spolu se skladatelem a dirigentem Johnem Du Prezem, na několika místech v USA.

Monty Pythonův Život BrianaPředstavení, na kterém vystoupí orchestr se 104 členy, doprovodí při uvedení v Los Angeles dokonce i ohňostroj a více než třicetičlenná dudácká kapela. Pětašedesátiletý herec, spisovatel a skladatel, jenž za uplynulých třicet let vytvořil přes 300 zábavných songů, prý odjakživa toužil převést svou komedii do hudební podoby.

Život Briana je dalším filmem slavné britské šestice, které Idle převedl do muzikálu. S úspěchem už s du Prezem uvedl na Broadwayi muzikál Spamalot, inspirovaný filmem Monty Python a Svatý grál.

. Život Briana

Po svém uvedení byl film terčem ostré kritiky z náboženských kruhů. Některé městské rady ve Spojeném království jej zakázaly promítat, na 8 let byl zakázán v Irsku a na rok v Norsku (v sousedním Švédsku byl pak inzerován sloganem Je tak směšný, že jej v Norsku zakázali). V řadě zemí je film zakázán dodnes.

Snímek Život Briana se objevil v kinech v roce 1979 a okamžitě vyvolal velký rozruch. Příběh totiž vypráví o Brianovi, který se narodí ve stejný den jako Ježíš, za nějž jej všichni považují. Firma EMI dokonce od projektu odstoupila, proto se do financování zapojil člen kapely The Beatles George Harrison se svou společností Handmade Films. Ten do rozpočtu přinesl tři miliony liber, ve filmu si dokonce zahrál.

Vtipná satira na legendu o Spasiteli vyvolala protesty prakticky všech církví světa. Člen Monty Pythonů John Cleese zavtipkoval, že právě film po dvou tisících letech církve opět spojil. Za jednu z nejkontroverznějších scén je považována závěrečná scéna, v níž ukřižovaný Brian zpívá píseň "Život vždy z té lepší strany ber" (Always Look on the Bright Side of Life).

Monty Python - Always Look on the Bright Side of Life
(z filmu Život Briana, 1979)

,