Janek Ledecký

Janek Ledecký - Janek Ledecký - křest DVD Hamlet v divadle Kalich. | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Ledecký slavil s hvězdami narozeniny

Janek Ledecký si v pražském divadle Kalich nostalgicky zavzpomínal. Divadlo oslavilo v úterý šesté výročí existence a jako dárek si nadělilo dva úspěšné muzikály na DVD - Hamleta a Galilea.

Snímky najdete ve fotogalerii.

Legendárního Hamleta si v úterý připomněla vzpomínková repríza. "Před šesti lety toto představení otevíralo divadlo," uvedl mluvčí divadla Jaroslav Panenka.

Diváci tak po dlouhé době mohli vidět na scéně Sabinu Laurinovou, Janka Ledeckého v roli Hamleta, Richarda Tesaříka, Bohouše Josefa a další ze staré herecké sestavy. Kromě narozenin divadla oslavil narozeniny i herec Pavel Zedníček.

"Splnil se mi sen, který se jsem nikdy neměl. Já nikdy neměl ambice dělat muzikály," vtipkoval Ledecký.

Po děkovačce pak přišel na řadu křest DVD. Kmotrem DVD Hamleta byl herec Jan Kačer, který byl i dramaturgem představení. "Na dobrá umělecká díla, stejně jako na dobré lidské životy, se nezapomíná. Jsem rád, že moderní technika umožnila si inscenaci připomenout," řekl.

DVD Hamleta z dílny Michala Cabana nabízí vedle vlastního muzikálu i bonusy. Dvoudisková verze obsahuje i 40 minutovou ukázku z americké verze, videoklip, návrhy scény, kostýmů a symfonickou verzi.

DVD muzikálu Galileo pokřtil Ivan Vodochodský a Mojmír Maděrič. V dobových kostýmech vypadali jako dvě zlé muchomůrky.

Tato dvoudisková DVD verze nabízí ukázky z jiných obsazení, sekci Tvůrci, dokument o přípravě muzikálu, videoklip, fotogalerii a návrhy kostýmů či scény.

Galileo měl v Kalichu premiéru 15. února 2003 v den 439. výročí narození italského astronoma. V Praze měl 340 repríz pro 150 tisíc diváků, hrál se i v Bratislavě a má být uveden v Košicích.