Ze zkoušek inscenace Ypsilonky nazvané Kostky jsou vrženy

Ze zkoušek inscenace Ypsilonky nazvané Kostky jsou vrženy | foto: Studio Ypsilon

Ypsilonka hraje v kostky s Ježkem a uzavírá svůj revuální triptych

  • 1
Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi. Předlouhý název reprezentuje večerní premiéru Studia Ypsilon v režii zdejšího šéfa Jana Schmida.

„Vzpomeneme na Voskovce a Wericha a především na Jaroslava Ježka, k němuž máme velký dluh. Název inscenace je právě v duchu připomínky tohoto geniálního českého hudebního skladatele,“ vysvětluje režisér a ústřední postava pražské scény.

Novinkou se završí tanečně revuální triptych, na kterém zde pracovali poslední dva roky, nynějšímu kusu Kostky jsou vrženy totiž předcházely premiéry Swing se vrací neboli o štěstí a Varieté Freda A. aneb Chytání větru. „Návaznost tam je. Vše je to revue na způsob 30. let,“ vysvětluje herec Petr Vršek, který se objevil i v předchozím Varieté.

Všichni jsou V+W

„Celé je to pojaté jako pocta Jaroslavu Ježkovi. Voskovce s Werichem budeme představovat všichni dohromady,“ přibližuje Vršek novinku, ve které mimo jiné vystoupí v rolích Průvodce a sluhy Leporella.

„Inscenace vychází ze dvou Silvestrů Osvobozeného divadla, které je pořádalo jako speciální jednorázové atrakce plné scének, hudebních a tanečních čísel,“ popisuje dále Schmid. Právě proto bude mít představení charakter revue. „Celistvost večera bude udržovat velmi zkrácené průběžné nastudování hry Don Juan&Company v originálním překvapivém obsazení,“ dodává režisér, který v Ypsilonce už v roce 1978 uvedl původní hru V+W Ostrov Dynamit.

„Ježka mám rád. Některé písničky jsem neznal, takže jsem díky inscenaci objevil některé jeho vážné skladby. Rád si to zazpívám,“ říká Vršek a jako příklad jmenuje Ježkův song Zlatá střední cesta. „Hrajeme tam na housle tři kluci, Mirek Kořínek dal hudbu moc pěkně dohromady. Celkem zazní kolem třiceti písniček,“ láká herec dále. Diváci se mohou těšit i na notorické kusy Babička Mary, Život je jen náhoda, Tmavomodrý svět, Civilizace nebo Ezop a brabenec. Vedle Vrška se objeví třeba Jaroslava Kretschmerová, Martin Bohadlo, Kamila Kikinčuková či Jan Onder.

Po páteční premiéře uvede Ypsilonka Kostky jsou vrženy ještě v neděli a pondělí, další reprízy jsou v plánu na leden, kdy si diváci budou moci dát všechny tři díly triptychu.