Záběr z představení Enola

Záběr z představení Enola | foto: KoresponDance

Začíná KoresponDance. Vedle Prahy a Žďáru lze letos sledovat i online

  • 0
Specifický mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu pod názvem KoresponDance měl stejně jako všechny podobné produkce letos na kahánku. Organizátorům se přesto povedlo dát narychlo dohromady zajímavý program a navíc přijít s nezvyklým konceptem.

Část přehlídky začíná už v úterý v pražské Invalidovně, kde nově sídlí Studio Alta. Od 14. srpna se pak festival na tři dny přesouvá do Žďáru nad Sázavou, kde poslední roky fungoval.

V Praze se hned v deset dopoledne začíná workshopem rakouských tanečnic Farah Deenové a Olivie Mitterhuemerové, které zájemce provedou základy House dance. Následovat bude odpoledne druhý ročník KoresponDance Battle, kde se přihlášení soutěžící střetnou v tanečním souboji, volba stylu zde nehraje roli. Pražský program, který je celý zdarma, večer doplní ještě představení Elišky Brtnické nazvané Enola či Pitch od Jana Bárty.

V pátek se pak přehlídka přesune do města na Vysočině. Festivalový maskot růžový jelen zde zahájí program v 16:30, soubor Holektiv následně na zámeckém nádvoří uvede představení Letkyně. Na pomezí instalace a nového cirkusu pak balancuje projekt PLI od Viktora Černického.

Novinkou festivalu je soutěž FilmZ, kde mohou účastníci soupeřit, kdo na mobil natočí působivější krátký snímek. V sobotu pak další představení doplní třeba pásmo Balfolk, kde se bude hrát nejen k tanci v rytmu evropských stylů.

Z nedělního programu zaujme třeba představení Iluzionista, které pro soubor Warriot Ideal zrežíroval Petr Forman.

Na nejistou sezonu se organizátoři připravili důkladně. Devět pozvaných projektů totiž nechali v různých lokacích žďárského zámku dopředu natočit a poskytují je ke zhlédnutí na internetu. Budou zde zdarma k vidění ještě týden po konci přehlídky.