David Drábek

David Drábek | foto: FTV Prima / Teki Shine

Byl jsem odejit. Režisér Drábek končí v Městských divadlech pražských

  • 8
Režisér a dramatik David Drábek už nebude kmenovým režisérem Městských divadel pražských. Ve velké pražské scéně, pod kterou spadají divadla ABC, Rokoko a Komedie, s ním ke konci února ukončí spolupráci v této pozici. Post kmenového režiséra totiž divadlo ruší.

Režisér o svém konci na pražské scéně informoval na Facebooku, kde má přes 22 tisíc sledujících. K plakátům shrnujícím jeho kompletní tvorbu zde dopsal: „Přátelé, tohle je konečný výčet mých inscenací v Městských divadlech pražských. Byl jsem v týdnu před Vánoci odejit,“ napsal v úterý večer.

„David Drábek je stále kmenovým režisérem Městských divadel pražských. Jeho pracovní úvazek skončí ke konci února letošního roku, a to kvůli zrušení místa kmenového režiséra,“ zareagoval na dotaz iDNES.cz ředitel scény Daniel Přibyl. „Městská divadla pražská bude i nadále svými inscenacemi profilovat umělecký šéf Michal Dočekal a s ostatními režiséry bude divadlo spolupracovat na základě uměleckých smluv vždy na konkrétní inscenaci. Tuto formu spolupráce nabídlo vedení divadla i Davidu Drábkovi,“ dodal Přibyl.

David Drábek byl přitom jednou z tváří nového směřování Městských divadel pražských právě pod vedením Daniela Přibyla a Michala Dočekala. Spolu s nimi sem nastoupil v roce 2018 a od té doby zde vytvořil sedm inscenací. Mezi jeho nejvýraznější díla patří autorské inscenace Kanibalky a Kanibalky 2 s Vandou Hybnerovou a dále například muzikál Elefantazie s Tomášem Klusem. Poslední premiérou zůstává komedie Pupek Paříže, která měla v ABC premiéru koncem listopadu.

„Návštěvnost inscenací Davida Drábka je u jednotlivých titulů různá, některé tituly mají vysokou návštěvnost, například Herečka sobotní noci s Pavlou Tomicovou v hlavní roli v Rokoku nebo Revizor v divadle ABC, jiné si takovou přízeň diváků nenašly, například druhý díl Kanibalek v Rokoku. V nejbližších měsících nicméně není v plánu žádná derniéra inscenace Davida Drábka,“ doplnil ještě Přibyl. Sám Drábek záležitost více komentovat nechtěl.

Dvaapadesátiletý režisér předtím dlouhé roky působil v královéhradeckém Klicperově divadle. Vedle režie je i zavedeným dramatikem, je autorem více než pětatřiceti divadelních her. Mezi jeho nejznámější díla patří kontroverzní, původně rozhlasová hra Koule o Heleně Fibingerové. Svou prvotinou Ochechule pak David Drábek předloni vstoupil i na pole beletrie.