Ondřej Brzobohatý

Ondřej Brzobohatý

Adéla povečeří hned ve dvou divadlech

Divadelnímu hitu Limonádový Joe roste konkurence. Komedii Adéla ještě nevečeřela, navíc ze stejné "rodiny" scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského, uvede v září Slovácké divadlo v Uherském Hradišti, o měsíc později pražská Broadway. Tam roli detektiva Cartera přijal Ondřej Brzobohatý.

Za oběma inscenacemi stojí částečně totožný tým – režisér a tvůrce libreta Radek Balaš, autor hudby Ondřej Brousek a autorka kostýmů Jolana Izbická. Inscenace se tak do značné míry budou podobat, o největší rozdíly se postará herecké obsazení.

Ve Slováckém divadle úlohy obsadí herci ze stálého souboru, Broadway sází na známá jména, ale u řady postav má zatím otazník. "Vedeme jednání například s Rudolfem Hrušínským, kterého bychom rádi viděli jako komisaře Ledvinu, v roli Květušky si vedle Zuzany Norisové umíme představit Jitku Čvančarovou, padoucha by mohl hrát Jiří Langmajer, Jan Budař či Martin Dejdar," říká producent Oldřich Lichtenberg.

Brzobohatý váhal
Jasno je u Nicka Cartera. Ve Slováckém divadle ho bude hrát hvězda souboru a nositel Thálie Tomáš Šulaj, v pražské Broadwayi Ondřej Brzobohatý a Aleš Háma.

Zatímco Brzobohatý váhal, zda roli po filmovém Carterovi Michalu Dočolomanském vzít, Šulaj se srovnání neobává: "Už jsme inscenovali několik původně filmových hitů, jako Šakalí léta, Sugar, Donaha!, a nikdo z diváků herecké výkony s filmovými představiteli nesrovnával. Ale přiznám se, že kdyby pan Dočolomanský seděl v hledišti, budu nervózní."

Z filmu Adéla ještě nevečeřela
(režie: Oldřich Lipský, 1977)

Hudbu složil Ondřej Brousek ve stylu zlatého věku amerického muzikálu 30. a 40. let 20. století. "V Adéle bude jak zvuk velkého big bandu, tak smyčce, názvuky filmové hudby i parodické motivy," popisuje Brousek.

Autorem písňových textů je Radek Balaš, který zdůrazňuje, že písničky budou mít v inscenaci především dramatickou úlohu. "Nepůjde o revue nebo dílo, ze kterého můžete vytrhnout jeden hit a nic se nestane. Hudební čísla z Adély by nemohla stát sama o sobě nejen proto, že posouvají děj, ale protože jsou přímo jeho kořenem," říká.

V  písňových textech  se snažil zachovat poetiku a jazykový styl Jiřího Brdečky, v libretu nemohl pominout nejslavnější věty. Známý příběh však prý trochu jinak dopadne, o překvapení se má postarat i sama Adéla. Půjde o "rostoucí" loutku, kterou její vodiči dokonce nechají zvednout z květináče a tančit po scéně.