Vánocím vévodí klasická hudba

Jižní Morava - Čas adventu a Vánoc je obdobím nejen shánění dárku a stresu, ale i patrně největší nabídky koncertů v roce vůbec. Vážná hudba a folklor jsou základními kameny vánoční koncertní nabídky. Stranou však nezůstává ani folková muzika. Svůj vánoční koncert či recitál pořádá snad každý - od celebrit až po obecní soubory.

Jihomoravské koncerty by se na území kraje daly počítat na stovky. „Je to jedno z nefrekventovanějších období,“ potvrzuje operní pěvkyně a majitelka umělecké agentury Amneris Jitka Zerhauová.

Na celorepublikové cesty vyráží o Vánocích i osobnosti z oblasti popu. Milovníci televizních estrád, kde se míhají co týden, však letos přijdou zkrátka.

Televizní tváře Brno míjí
Karel Gott vyjel na pravidelné turné do Německa a jeho příznivci jej s vánočním programem uvidí až příští rok, Brňanům zbyla jen Lucie Bílá a Helena Vondráčková. Bílé Vánoce s Lucií Bílou si mohli zájemci užít již ve středu, znovuzrozená Helena Vondráčková přijede příští pátek do Ronda. Jako hosty si pozvala Báru Basikovou a Petra Muka. Pokud by se dal ještě někdo zařadit mezi televizní tváře, pak Marie Rottrová. Na tu si počkají třetí adventní neděli v Hustopečích.

Vévodí klasická muzika
Bezkonkurenčně největší nabídka je v oblasti vážné hudby a z titulů vévodí klasická Česká mše vánoční Jana Jakuby Ryby. Celá řada vánoční akcí nese také přízvisko charitativní. Dílko českého kantora známé i pod názvem Hej mistře, vstaň bystře napsaná na přelomu 18. a 19. století se na programech objevuje od první adventní neděle až téměř do Silvestra.

Podle liturgických zvyklostí by se měla správně hrát až o vánočních svátcích, tedy po narození Páně. „Hledáme takové tituly, zejména při benefičních koncertech, které logicky přitáhnou, co nejvíce posluchačů. Proto už dnes uvádíme Rybovu Českou mši vánoční v brněnském kostele U Minoritů. Nemocnice, které půjde výtěžek na podporu onkologických pacientů, ale stála o předvánoční termín a my jsem ji bez nároku na honoráře vyhověli,“ poznamenala k titulu Jitka Zerhauová.

Kromě Rybovy skladby se ve vánočních programech objevuje nejčastěji Johann Sebastian Bach. Vánoční koncerty vážné muziky jsou nejčastěji soustředěny do kostelů a chrámů, koncertních síní, neminou ale ani sály kulturních domů.

Folklor nezůstává stanou
Vánoce jsou nesmazatelně spjaty s lidovými zvyky a kulturou, chybět tudíž nemohou ani folklorní koncerty. Národopisných souborů je po celé jižní Morava několik desítek, většina z nich si svůj pořad připravila. Ať v sále či pod vánočními stromy na náměstích. Folklorní nabídka stojí na druhém stupínku za klasickou hudbou. Výjimkou nejsou ani vystoupení oblíbených dechových hudeb.

V Brně stojí za určitě za zmínku pásmo souboru Ondráš či Javorníku (oba 16.12.), v Mikulově pak tradiční koncert národopisného souboru Pálava (14.12.)

Vánoce a lá rock
Adventní pohodu si dopřávají i rockové kapely. Některé z nich posluchači neuvidí na pódiu, jak je rok dlouhý, o Vánocích si však nenechají ujít příležitost. Příkladem může být tradiční akustické vystoupení brněnského Tibetu. Hlučnější pak určitě bude setkání hned několika brněnských kapel v Edison Garden (20.12.). „Zahrají kupříkladu Swordfishtrombones, Traffic Jam či Stříkačka,“ uvádí pořadatelé. I přes zvláštní vystoupení Těch Syčáků či dalších interpretů stojí rocková muzika o Vánocích silně v pozadí.

Nabídka je i v oblasti folku
Mnohem více produkcí pak nabízí žánr folku, který má na Moravě silné zázemí. K tradičním vystoupením patří koncert Cimbal Classicu, Žalmana a samozřejmě sourozenců Ulrychových po celéMoravě, jenž patří k nejžádanějším. V kryptě katedrály sv. Petra a Pavla se letos odehrávají adventní koncerty zasvěcené přímo folku.