Václav Burian dostal Peroutkovu cenu

Olomouc, Praha - Václav Burian, olomoucký publicista a polonista, získal prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky, která se udělovala již pošesté. Spolu s Burianem, který patří ke spolupracovníkům Literárních novin a také středomoravské přílohy Mladé fronty DNES, se stali laureáty ocenění političtí komentátoři Petr Nováček z Českého rozhlasu a Alexandr Mitrofanov z deníku Právo.

Ceny pro Mitrofanova, Nováčka a Buriana podle pedagožky Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity v Praze Barbary Köpplové odrážejí "uznání dobře odvedené, poctivé práce". Čestné uznání získaly od Sdružení pro udělování Ceny Ferdinanda Peroutky redakce publicistiky a dokumentaristiky České televize. Sdružení ocenilo na jejich činnosti přístup, se kterým hájí novinářskou práci před vlivem politických stran.

Kdo je Václav Burian
Václav Burian má 41 let. Je vyučený chemik, poté vystudoval střední školu pro pracující. Devět let byl domovníkem. Na konci roku 1989 začal působit jako novinář, poté vystudoval češtinu a polštinu na FF UP Olomouc. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se angažoval v OF, ale členem žádné politické strany se nestal. V současné době působí jako asistent na katedře žurnalistiky a současně vyučuje překladatelství na polonistice. Zabývá se překlady z polské literatury, zejména básníka a prozaika Czeslava Milosze, nositele Nobelovy ceny za literaturu, a Karola Wojtyly. Spoluvydává literární časopis Scriptum, je členem redakční rady Literárních novin, publikuje v polském tisku. Je nositelem vyznamenání polského ministra kultury Za zásluhy o polskou kulturu. Václav Burian je svobodný, bezdětný, žije v Olomouci.

Václav Burian hovoří s dalšími oceněnými cenou Ferdinanda Peroutky