Uničov hostí Mladou kameru

Městské kino v Uničově je ve dnech 9. a 10. března opět centrem amatérského filmu. Koná se zde dvacátý sedmý ročník soutěže Mladá kamera, na které si mladí filmaři mohou porovnat své schopnosti a srovnat je s dovednostmi svých kolegů. Letošní rok je pro přehlídku přelomový - poprvé se totiž pořadatelé rozhodli vybírat vstupné. V Uničově se soutěží ve třech kategoriích - amatéři do 20 let, amatéři do 30 let a studenti či absolventi filmových škol do 30 let.

"Při vybírání vstupného nejde o snahu zbohatnout. Zvolili jsme tuto cestu proto, abychom odradili některé existence, které při minulých ročnících tropily povyk v sále i mimo něj. Je ale možné, že to nebude nic platné. Ovšem za dvacetikorunu získají návštěvníci keramickou památku na soutěž," uvedl Aleš Langer, ředitel Mladé kamery.

O vítězství se bude letos ucházet třicet snímků, které vybralo deset členů pořadatelského Sdružení pro film a video Uničov. Zbývajících osm snímků, které neprošly výběrem, bude uvedeno v konzultačním středisku. "Ve srovnání s loňskem se mi zdá úroveň této kolekce nižší. Možná je to menším počtem přihlášených snímků, možná se letos prostě neurodilo. Při předvýběru jsme vyřadili filmy technicky neúnosné, nebo které nám připadly jako pouhá exhibice," podotkl Langer.

CO A JAK NA
MLADÉ KAMEŘE

Pátek 9. března 2001

18.00 hod. - Slavnostní zahájení MK 2001
18.30 hod. - Soutěžní projekce I.
20.00 hod. - Soutěžní projekce II.
21.50 hod. - Soutěžní projekce III.
23.45 hod. - Projekce filmu "Život v oblouznění"

Sobota 10. března 2001
09.00 hod. - Soutěžní projekce IV.
11.20 hod. - Soutěžní projekce V.
12.20 hod. - Konec soutěžních projekcí
15.00 hod. - Rozborový seminář
16.00 hod. - Projekce filmu "Mrtvý les a jiný bulšit"
17.30 hod. - Slavnostní vyhlášení výsledků MK 2001
Doprovodný program Mladé kamery nebývá nijak obšírný. Tradiční prostor zde má výstava fotografií, která letos představí fotoreportéra Jana Šibíka s expozicí nazvanou Revoluce, nebo kýč? Reportáž o České televizi. "Této výstavy si mimochodem dost cením, protože náš zřejmě nejlepší současný fotoreportér, kterého veřejnost zná zejména jako autora velmi emotivních snímků zmrzačených afrických dětí, se v Uničově představí poprvé," řekl šéf přehlídky, která jinak kromě soutěže nabídne dvě projekce celovečerních filmů. Součástí Mladé kamery je od jejích počátků i bulletin Informátor a od loňského roku obrazové reportáže Střípky z Mladé kamery, které bývají promítány o přestávkách mezi jednotlivými bloky.

Soutěž Mladá kamera vznikla roku 1975. Byla jednou z mála možností, kde si mladí filmaři mohli porovnat své schopnosti a okoukali dovednosti svých kolegů. Filmařskými pokusy se zabývali (a zabývají) osoby nejpovolanější - učitelé filmových škol, režiséři, profesionální filmaři. Letos budou sedět v porotě Martin Čihák z Filmové akademie múzických umění v Praze, Milan Šebesta z Ateliérů Zlín, organizátor soutěže Mohelnická písnička Josef Kapl, Milan Lesniak z Ateliéru animované tvorby při katedře výtvarné tvorby Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, či Přemysl Staněk z Vyšší odborné školy filmové v Písku.

Lubomír Hrdlička a Milouš Vaníček při jednom z předchozích ročníků Mladé kamery v Uničově

Účastníci přehlídky filmových amatérů Mladá kamera v Uničově naslouchají při semináři