Opat Tajovský tématem besedy

Humpolec - Ve spolupráci s knihkupectvím Jana Zábrany se v Městské knihovně v Humpolci v pondělí 8. října uskuteční beseda s autory knihy Člověk musí hořeti. Kniha popisuje formou rozhovoru vzpomínky opata želivského kláštera Bohumila Víta Tajovského. Autory knihy jsou Aleš Palán a Jan Paulas.

"Vzpomínky želivského opata vznikaly od dubna 1998 do srpna 1999  formou rozhovorů zachycovaných na diktafonu. Text byl průběžně přepisován, upravován, doplňován a na závěr opatem Tajovským autorizován. Přesto se nakonec opat Tajovský hmatatelné podoby knihy nedočkal," uvedl jeden ze dvojice autorů Aleš Palán a dodal, že právě povídání o setkání s tímto výjimečným mužem bude hlavním tématem besedy.

Kniha mapuje celý opatův život v letech 1912 - 1999. Zachycuje jeho dětství na Havlíčkobrodsku, seminární studia, vstup k premonstrátům, život v želivském klášteře za první republiky, válečná léta, profesorskou dráhu, volbu opatem, léta strávená v komunistických žalářích, práci lesního dělníka a topiče, tajné opatovské působení, ale i pád komunismu a návrat do řádové komunity do kláštera. Životní cesta opata zrcadlí  rovněž dramatické události, kterými prošla česká společnost během celého uplynulého století.

"Ve svých vzpomínkách zachycuje opat Tajovský mimo jiné i řadu osobností, s nimiž se za svého života setkal, například Josefa Demla, Jakuba Demla, Josefa Floriana, Václava Havla, Jana Masaryka, Gustava Husáka, Pavla Tigrida, Josefa Toufara, Jana Zábranu, Jana Zrzavého a další. I vzhledem k tomu, že měl opat Tajovský blízký vztah k Humpolci, jsme se rozhodli, že besedu uskutečníme v tomto městě," vysvětlil Palán s tím, že podobně zaměřenou besedu by chtěli uskutečnit ještě v Havlíčkově Brodě.

Publikace je taktéž doplněna vzpomínkami lidí, kteří se s opatem Tajovským setkávali v různých údobích jeho života. Kniha na letošním 11. Podzimním knižním trhu v Havlíčkově Brodě patřila  mezi publikace, které byly zapsány do soutěže o nejkrásnější knihu knižního veletrhu.

Literární beseda, která bude spojená  s autogramiádou obou autorů je naplánována do prostor městské knihovny na Dolním náměstí v Humpolci. Začátek programu stanovili pořadatelé na 19.00 hodin