Olomoucké letní kino po letech ožívá

  • 2
Olomouc - Už ne zpustošený, prázdný areál, ale spousta mladých lidí a rodičů s dětmi, kteří poslouchají muziku, dají si pivo nebo limonádu a pro zkrácení chvíle si zahrají minigolf. Takovou představu měli o přeměně areálu letního kina v centru Olomouce společníci z firmy Wild West Ranch Restaurant, kteří si kdysi zábavní středisko Olomoučanů od města loni pronajali. O víkendu se jejich přání naplnilo.

"Měli jsme trochu potíže s projektem, museli jsme ho přepracovat, ale nakonec jsme povolení k přestavbě získali a zahajujeme sezonu," řekl jeden ze společníků Vladimír Nemajer.

Projekt musela firma předělávat proto, že byl v rozporu s regulačním plánem městské památkové rezervace. Vybudování rozsáhlého občerstvení se nelíbilo ani majitelům sousední obytné nemovitosti a církvi, která vedle letního kina buduje muzeum.

Oprava areálu přišla firmu na téměř pět milionů korun. Nejprve musela odvézt nepořádek, který zejména pod pódiem během let udělali narkomani. Poté přišly na řadu stavební úpravy, zřízení minigolfového hřiště, instalace nových sedaček.

"Plánujeme také obnovení promítání filmů, ale ještě nevíme, jak to dopadne. Letos se nám to už asi nepodaří," přiznal Nemajer. S Barrandovem jedná o odkoupení promítací aparatury, která by stála zhruba tři miliony korun.

Město záměr firmy podporuje. "Chceme, aby areál fungoval a skýtal příjemné zázemí pro Olomoučany. Takových míst nemáme ve městě mnoho," řekl nedávno primátor Olomouce Martin Tesařík (ČSSD).

V sobotu zahájila první program v kině Petra Černocká. Dále se návštěvníci areálu mohli těšit na Petra Muka, Jana Kalouska, skupinu V.I.P. či imitátory Izera a Dobrodinského.

Pohled na bývalou, zpustošenou podobu letního kina v Olomouci, které nyní prošlo opravou za pět milionů korun

Letní kino v Olomouci - pohled z pódia