Na Divadelní Floru míří herci i loutky

Olomouc - Herci a divadla ze všech různých stran se v sobotu sjíždějí do Olomouce, kde právě startuje pátý ročník festivalu Divadelní Flora 2001. Divadelní Flora se z původní přehlídky moravských vícesouborových divadel změnila v tematický festival s mezinárodní účastí. Letos spojuje třináct pozvaných souborů z Polska, Slovenska a České republiky téma, které dramaturgyně Moravského divadla Věra Mašková pojmenovala "lyricko-poetický rozměr, zapomenutá dimenze světa".

Pod víceslovné motto se tak do programu Divadelní Flory schovalo například představení Lorcovy Krvavé svatby (Jihočeské divadlo), Nezvalovy Manon (Divadlo Rokoko Praha), Šrámkova Stříbrného větru (domácí soubor), či inscenace současného amerického dramatika Terrence McNaillyho Maria Callas (Východočeské divadlo).

Co je tedy na festivalu oproti loňsku nového? Zdvojnásobil se počet vystupujících souborů, a tak i festivalových představení. "Oproti minulým létům také nabízíme větší stylovou a žánrovou pestrost, takže v nabídce je zastoupeno také taneční divadlo, s nímž přijede Balet Praha. Chybět nebude ale ani loutkové divadlo reprezentované vynikajícím ostravským Divadlem loutek, " doplnila Věra Mašková, která právě o Šmokově baletu navíc tvrdí: "Je to vynikající soubor a je naprostým unikátem, aby vystupoval i v regionálním městě."

Pro Olomoučany netypickým setkáním s divadlem by mělo být i představení romského souboru Divadlo Romathan z Košic. "Je to pozoruhodné divadlo, které je jediným profesionálním romským souborem ve střední Evropě," doplnil šéf olomoucké činohry Peter Gábor. Mezi jeho tipy patří i dnešní představení bratislavského Divadla Astorka Korzo '90, které uvede hru Armagedon na grbe. "To je představení, které už má za sebou na sto dvacet repríz," dodal Gábor o inscenaci, v níž hraje i držitelka Českého lva Anna Šišková.

K novinkám  pátého ročníku patří i rozšíření prostor, v nichž se hraje. Kromě Divadla, Reduty a Tereziánské zbrojnice se bude dít divadlo i na nádvoří radnice a v kostele Panny Marie Sněžné.  Narostl i počet filmových produkcí, které Divadelní Floru doprovázejí.