Jazz Tibet opanuje Bárta a Sanchezová

Olomouc - "Super reference", takové hodnocení připsal olomoucký Jazz Tibet Club k pozvánce na koncert Dana Bárty a zpěvačky polsko-kubánského původu Yvonne Sanchezové, kteří se představí za doprovodu tria Roberta Balzara. Nejlepší zpěvák uplynulých let podle Akademie populární hudby vydal loni jazzem načichlou desku Illustratosphere, s níž mu pomohli právě muzikanti okolo basisty Roberta Balzara.

"Jazz jsem poslouchal u kamarádů jazzmanů, u Buddyho Zbořila nebo Franty Kopa. Líbil se mi a Yvonne Sanchez mi pak nabídla, že bych si s ní a s Balzarovým triem mohl zazpívat jako host v jejich programu v pražském Klubu V Železné. Nacvičili jsme pár standardů a hrajeme i teď," říká zpěvák Dan Bárta, fotograf vážek a cestovatel, mezi jehož oblíbence patří Miles Davis, Chet Baker, Wayne Shorter či John Scofield. Fanoušci jej mohou znát z kapel J.A.R., Alice či Sexy Dancers.

Balzarovo trio vydalo loni album Alone, jež bylo v Jazz Testu Českého rozhlasu i na prestižním Cenění Karla Velebného vyhlášeno za desku minulého roku. O Yvonne Sanchezové také kritici nešetří superlativy a v jejich hodnocení se vedle jejího jména objevují slova jako "energická, charismatická, ďáblice".

Koncert v Jazz Tibet Clubu je v Olomouci součástí právě končícího Týdne pro duševní zdraví. Kdo zajímavé vystoupení nabité muzikantskými osobnostmi nestihne nebo se na něj nedostane, má šanci si stejné uskupení poslechnout v sobotu večer na přerovském jazzovém festivalu.