Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šperky, porcelán i něco na mlsání. Dárky od regionálních výrobců potěší

  14:31
Vánoční dárky lze v Karlovarském kraji pořídit i od místních výrobců. Část produkce je k vidění například v galerii Supermarket WC v Karlových Varech. Tradiční výstava Vánoční pelmel nabízí například designové šperky a dárky od regionálních i českých výtvarníků a designérů. Nakoupit lze ale i jinde.
Designové šperky a dárky od regionálních i českých výtvarníků a designérů na...

Designové šperky a dárky od regionálních i českých výtvarníků a designérů na tradiční prodejní výstavě Vánoční pelmel v karlovarské galerii Supermarket WC. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Budoucí nevěsty nebo nastávající maminky ocení ručně vyráběné dřevěné milníkové kostky a karty, svatební karty a různé vyřezávané dekorace. To vše nabízí regionální firma Purito, která sídlí v Březové u Karlových Varů. 

Díky milníkovým kostkám a kartám lze zdůraznit přelomové životní momenty, jako jsou měsíce těhotenství, první narozeniny, výročí, první úsměv a mnoho dalšího. Purito kromě toho vyrábí také kostky pro děti s čísly a abecedou, které se dají využít při didaktických hrách.

K zakoupení jsou i ručně dělané háčky na oblečení s dětskými motivy, dřevěné krabice na poklady, krabičky na první zoubky, dřevěné vánoční ozdoby a speciální zvířátka s „výšivkami“, na kterých lze procvičovat jemnou motoriku. Vše je k sehnání na webu výrobce.

Pro maminku či manželku

Pod vánočním stromečkem se může objevit i série karlovarského porcelánu s ručně malovanými motivy. Zvolit lze například značku Vařím v ateliéru, maluju v kuchyni místní výtvarnice Jitky Tomanové. 

Aktuálně je k zakoupení například série s portrétem Fridy Kahlo, s originálním kamzíkem, s obrazci drahokamů či s různými přírodními motivy převážně v černobílých provedeních. 

Na e-shopu karlovarské umělkyně lze sehnat také vintage porcelán, který Tomanová nakupuje na bleších trzích, ručně cídí a následně opět sama dekoruje autorskými motivy.

Pro děti i rodiče

Z regionálních zdrojů může čerpat i ten, kdo chce blízké potěšit takzvanými měkkými dárky, tedy například oblečením. Přímo v Karlových Varech sídlí obchod značky Tommy’s design - originální a pohodlná móda pro děti i dospělé. Šaty, mikiny, trička, dětské oblečení, čepice - to vše z originálních designových látek s neotřelými motivy a šité přímo v místním ateliéru. 

Děti zajisté potěší různé sety s pohádkovými postavami, zvířátky či auty, dámy zase nevšední oblečení, ve kterém nezapadnou. Pokud je autorka kontaktována s předstihem, umí oblečení upravit na míru či přidat vlastní loga.

Pro přítelkyni či manželku

Originální šperky inspirované přírodou s názvem Secret Forest vyrábí absolventka karlovarské keramické školy Iva Mladenovová. Ta se usídlila se svým šperkařstvím jen kousek za hranicemi našeho kraje – na Tachovsku. Při výrobě používá převážně techniku lití do ztraceného vosku. 

V její nabídce se nachází prsteny (a to včetně zásnubních a snubních), náušnice, brože a další. Hlavním znakem šperků je používání různých textur větviček, květů a mechů nalezených v přírodě a jejich doplnění o přírodní drahokamy včetně diamantů. Výrobky lze aktuálně zakoupit přes portál Fler.cz.

Pro dámu každého věku

Kdo chce své blízké obdarovat přírodní kosmetikou, může zvolit produkty lokální značky Mazané kvítí. Jedná se o čerstvé, ručně míchané produkty ze Slavkovského lesa s vůní různých bylinek. 

Zakoupit lze třeba olejové balzámy, originální kolínské vody, peelingy, koupelové soli, ale i včelí produkty a různé dekorace ze sušených lisovaných květin. Bylinky a květiny používané k výrobě jsou vypěstované převážně v údolí řeky Teplé ve Slavkovském lese. Produkty se dají zakoupit přes web výrobce nebo například v karlovarském Supermarketu WC.

Pro muže pivo i motýlek

Zejména muže je možné pod stromečkem potěšit třeba pivem z lokálního pivovaru Permon. Tento sokolovský pivovar založil před patnácti roky Ladislav Sás v garáži svého rodinného domu.

Jako sládka si vybral svého zetě, přičemž ani jeden z nich se vaření piva dříve profesionálně nevěnoval. Díky své lásce k pěnivému moku postupně vybudovali jeden z nejvýznamnějších minipivovarů v Česku. V letošním roce získal jejich pšeničný speciál 11° cenu Regionální potravina roku 2021. Pivo je nefiltrované, nepasterované, bez chemických přísad a stabilizátorů.

Dřevěný motýlek je stylový, hodí se na běžné nošení i na slavnostní akce a údajně promění každého chlapa v gentlemana. A navíc se dá sehnat i takový, který pochází přímo z Karlových Varů. Prodává je zde David Lupoměský pod značkou Wooden Wings. Jeho motýlci jsou vyráběni ručně z různého exotického dřeva a dodává je v několika barevných kombinacích. Zapínání je nastavitelné na míru.

Hlavně protřepat

Štědrovečerní večeři je důležité zapít vhodným aperitivem a láhev s lihovinou je léty osvědčený vánoční dárek.

Zvolit je možné novou nefiltrovanou edici karlovarské Becherovky, která nese název Becherovka Unfiltered. Jejím základem je stejná kombinace bylin a koření jako u původní receptury, vynechání filtračního procesu jí však dodává divoký nádech, lehké zakalení a intenzivnější chuť. To vše se ukrývá v elegantní hnědé lahvi zdobené smaragdově zelenou etiketou.

Lihovina je stále živá, proto je nezbytné uchovávat ji po otevření v lednici nebo v mrazáku a před nalitím do skleničky ji vždy protřepat. Hodí se třeba jako aperitiv nebo do různých míchaných drinků.

Něco na mlsání i praktická kůže

Milovníky dobrého jídla a hlavně masa je možné potěšit i originálním jídelním košem. Zvolit je možné třeba balíček s Doupovskými uzeninami. Sváteční klobásy, myslivecké slaninky, Karlovarský salám, výběrová šunka, pršut, vepřové maso ve vlastní šťávě, tlačenka a nebo sušené maso – to vše se prodává v podnikové prodejně v Žalmanově.

Kousek za hranicemi kraje, v podkrušnohorském Litvínově, zase sídlí malá rodinná firma Donbon. Ta se zaměřuje na výrobu ručně dělaného koženého zboží. Přes eshop se dají pořídit třeba kožené pásky, brašny, klíčenky, pouzdra na brýle nebo peněženky.

Všechny výrobky jsou vyráběné z hovězí třísločiněné usně. Kůže, ze které se předměty šijí, je ručně krájená i barvená a vyniká tak její surovost. V Karlových Varech se produkty značky Donbon prodávají v Supermarketu WC.

Autor:
  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Putovní socha ozdobila lázně, dříve už ji obdivovali třeba na Harvardu

26. dubna 2024  14:48

Dílo světoznámého umělce Tonyho Cragga zdobí od pátečního poledne park Střed v Mariánských Lázních....

Číšník, údržbář i pradlena v jednom. Personál malého kempu musí umět vše

26. dubna 2024  12:53

Číšník, pomocník v kuchyni, údržbář, nákupčí nebo pradlena. To jsou mimo jiné činnosti, které musí...

Nejsou obyčejné, jsou lázeňské. Toulavým kočkám pomáhá nový spolek

26. dubna 2024  9:30

Vykastrovat, ošetřit, vyléčit a případně najít nový domov. V Mariánských Lázních se o toulavé kočky...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...