Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karlovarští naturální kulturisté úspěšně předvedli své svaly až na Bali

  8:15
Dlouhé měsíce přísné diety a nepočítaně hodin cvičení v posilovně má za sebou karlovarský fitness trenér a prezident České společnosti pro naturální sport Tomáš Procházka. Před několika dny vyrazil společně se svými přáteli soutěžit na Světový pohár v naturální kulturistice až na daleký ostrov Bali. „Na soutěži jsem měl asi nejlepší formu v životě,“ podotkl Procházka.

Tomáš Procházka (vlevo) s Janem Doudou soutěžili v naturální kulturistice až na ostrově Bali. Tímto projektem chtěl Procházka motivovat další lidi k naturálnímu cvičení. | foto: Foto: Lukáš Hrubý

Podle něj nebylo hlavním smyslem získat medaile, ale dokázat, že také po padesátce se dá dostat do skvělé formy. Zároveň chce motivovat lidi ke sportu a cvičení bez používání steroidů a dalších zakázaných látek. „Jsem odpůrce dopingu, a proto už dvacet let pořádám různé závody v naturální kulturistice,“ zdůraznil Procházka.

Celkově jich připravil už osmdesát. Dvacet let však sám nezávodil. „Chtěl jsem si tedy opět zkusit roli nejenom organizátora, ale také závodníka. Naneštěstí jsem se s tímto nápadem svěřil kamarádům při dobrém pivu a ti s nápadem souhlasili. No a tak jsme se do toho pustili,“ zavzpomínal na původ myšlenky Procházka.

Vajíčka, maso a přílohy

Společně s ním začal trénovat i kolega z České společnosti pro naturální sport Lukáš Hrubý z Berouna a kamarád z Karlových Varů Jan Douda. „Lukáš nezávodil zhruba sedm let, já dvacet a Honza nikdy. Snažili jsme se k tomu tedy přistoupit zodpovědně, ale zároveň jsme nemohli šidit naši práci a rodiny,“ dodal kulturista.

Klíčovou roli v jeho přípravě sehrála strava. „Snažil jsem se šestkrát v týdnu hýbat. Tři dny jsem cvičil silový trénink, plus jsem trénoval s klienty. Pravdou ale je, že strava je základ. Jedl jsem co nejvíce bílkovin. Jídelníček byl jen z vajíček, masa a kvalitních příloh. Kolegové to měli podobně,“ uvedl Procházka. Během sedmi měsíců cíleně zhubl dvacet kilogramů.

Závody daleko od domova

Závodníky mile překvapila podpora lidí. „Všichni nám hodně fandili. Ať už naše rodiny, přátelé, nebo cvičenci v posilovně. Někteří s námi vyrazili i přímo na Bali. Nejenom díky této podpoře mě hodně bavil i samotný proces přípravy. Závody pak byly spíš taková třešnička na dortu,“ poznamenal karlovarský fitness trenér.

Závody na Bali pořádala mezinárodní sportovní organizace ICN, kterou Procházka zastupuje v České republice. „Proto jsem si pro závodění vybral právě Bali. Pořádám závody u nás, na další po Evropě jezdím jako rozhodčí. Proto jsem chtěl soutěžit daleko od domova. Nepřipadalo mi vhodné závodit tam, kde figuruji často jako organizátor,“ dodal Procházka.

Výsledky předčily očekávání

Let na indonéský ostrov zabral závodníkům dvacet čtyři hodin. „V podstatě jsme přiletěli a hned druhý den ráno se šlo závodit. Byl to docela chaos, navíc je tam časový posun sedm hodin. Ale myslím, že jsme to nakonec zvládli opravdu dobře,“ zmínil se Procházka. To dokládá i velmi dobré umístění našich reprezentantů.

Tomáš Procházka si ze dvou kategorií odnesl třetí a páté místo. Jeho kamarád Jan Douda soutěžil ve třech kategoriích a z Bali si přivezl dvě třetí a jedno páté místo, a Lukáš Hrubý dokonce ve dvou kategoriích zvítězil. „Výsledek to není vůbec špatný. Měl jsem asi nejlepší formu v životě. Jak už jsem ovšem zmínil, nešlo mi o umístění, ale motivaci a splnění snu,“ řekl Procházka.

Aby byla hezká těla

Po závodech si účastníci užili několik dnů poznávání ostrova. „Dopřáli jsme si pivo a chutné jídlo za odměnu. A pomalu jsme se začali zabývat myšlenkou, co podnikneme dál. Pokud se všechno zadaří, chtěli bychom příští rok vyrazit v tomto složení na oficiální ICN Mistrovství světa v Austrálii. Hlavně musíme být zdraví,“ konstatoval Tomáš Procházka.

„Věřím, že se nám podaří k naturálnímu sportování přivádět stále více lidí. Chceme dokázat, že zdravým životním stylem, poctivým cvičením a správnou stravou lze dosáhnout skvělé postavy, s níž je člověk spokojený. Doufám, že i díky podobným závodům se bude o naturální kulturistice a našich aktivitách více mluvit,“ dodal Procházka.

29. září 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Hrad Vildštejn otevírá brány dětem, připravil jim Univerzitu hra(d)ní

27. dubna 2024  9:47

Přibližně před rokem napadlo Zuzanu Pumrovou a Jaroslava Bílka z hradu Vildštejn ve Skalné, že...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Putovní socha ozdobila lázně, dříve už ji obdivovali třeba na Harvardu

26. dubna 2024  14:48

Dílo světoznámého umělce Tonyho Cragga zdobí od pátečního poledne park Střed v Mariánských Lázních....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...