Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmíš mít čas být smutný, radí známý kulturista Jakub Enžl, jak předcházet stresu

  0:01 – ADVERTORIAL
Pro kulturistu a powerliftera Jakuba Enžla nejsou chytré hodinky jen módním doplňkem. Pomáhají mu s vyhodnocením tréninku a spánku. Podle něj jsou skvělým pomocníkem a motivačním faktorem hlavně pro ty, kteří s cvičením začínají.
Kulturista Jakub Enžl

Kulturista Jakub Enžl | foto: Samsung

Věnuje se fitness životnímu stylu, kulturistice a powerliftingu. Na sociálních sítích má vlastní kanál, kde dává rady a tipy na cvičení. Jakub Enžl je zastáncem toho, že svaly by neměly jen dobře vypadat, ale také mají plnit svou funkci a sílit. Oceňuje přínos moderních technologií, jako jsou jeho chytré hodinky Samsung Galaxy Watch5, které sledují a vyhodnocují sportovní výkon. Zároveň by člověk podle něj neměl výsledkům přespříliš podléhat.

Ve fitness centru kolem sebe často vidí na rukou ostatních chytré hodinky. Sám je používá při tréninku, pro sledování a vyhodnocování spánku, nebo když v přípravě drží dietu. „Vážil jsem každé jídlo a hodinkami zároveň trackoval, kolik kalorií za trénink spálím. Je dobré se probudit a vědět, jaký jsem měl spánek. Získáš tak informace, které se jinak nedovíš,“ říká Enžl v nové speciální sérii podcastů Smart Health Academy, na kterých spolupracuje GymBeam a Samsung.

Kromě sledování kalorií je podle něj přínosné vyhodnocovat tepovou frekvenci a denní počet kroků. Moderní smartwatch dokáží změřit EKG, bazální metabolismus nebo index tělesné hmotnosti. „Je to super věc z hlediska progresu, protože lidé často nevidí své zlepšení a myslí si, že se nikam neposouvají. Když pak porovnají současné výsledky s tři měsíce starými daty, tak je to evidentní,“ upozorňuje kulturista, který se mimo jiné zabývá sestavováním tréninkových plánů a je také spoluautorem nutriční příručky.

Chytré doplňky znamenají lepší přehled

Moderní technologie při tréninku podle Jakuba Enžla pomůžou hlavně lidem, kteří s fitness nebo posilováním začínají. „Já už to dělám dlouho a znám svoje tělo. To samé je s jídlem, dnes už si nevážím každé jídlo, protože to odhadnu. Pro někoho, kdo začíná a ve svém těle se ještě tolik neorientuje, je to úplně geniální,“ doporučuje.

Chytré hodinky zároveň mohou být při sportu důležitým motivačním faktorem. Je díky nim snadnější splnit předem nastavené cíle. Jakub Enžl ale připomíná, že nic se nemá přehánět a přílišné lpění na výsledcích může být naopak stresující. Někteří lidé mají tendenci technologiím zbytečně podléhat. „Člověk má díky tomu větší přehled, zase by se na to ale neměl příliš zaměřit, aby ho nestresovalo, že neudělal tolik kroků a nespálil tolik kalorií, kolik by měl. Když se probudím a hodinky mi ukážou, že jsem měl špatný spánek, neznamená to, že budu mít špatný den,“ tvrdí.

Kulturista Jakub Enžl

Právě odpočinek a spánek je pro člověka, který žije aktivně, stejně důležitý jako sport a pohyb. „Hlavní je pracovat s melatoninem. Člověk se má probudit s tím, že má výš kortizol a níž melatonin a v průběhu dne se to prohodí. Proto je dobré být přes den na slunci, jak to jen jde, a večer blokovat modré světlo,“ uvádí Jakub Enžl s tím, že kvalitní spánek nejde příliš dohromady s kofeinem, který má poločas rozpadu několik hodin. „Kofein ti nedá energii, jen blokuje únavu,“ upozorňuje.

Nemám čas na to se stresovat

Přestože je Jakub fandou technologických vychytávek, snaží se hlavně poslouchat vlastní tělo. Má zvláštní metodu, jak předcházet stresu. Když cítí, že by se mohl dostavit, zaměstná ještě víc hlavu. „Když vidím, že toho je hodně, snažím se tvořit něco, z čeho mám dobrý pocit. Třeba si vymyslím nějaké speciální, bizarní video, které si vyžádá víc práce a kreativity. Věnuju se jenom tomu, až nemám čas na to se stresovat. Prostě nesmíš mít čas být smutný,“ prozrazuje svůj antistresový recept.

Nejlepší psychohygienou je pro něj četba knih nebo hraní videoher. „Když vyjde nová hra, tak ji většinou celou sjedu, ale nejsem typ, který by u toho dokázal sedět třeba pět hodin v kuse. Většinou hraju maximálně dvě hodiny a pak jdu zase něco dělat. Dokážu u toho vypnout a nad ničím nepřemýšlet,“ uzavírá Jakub Enžl.

  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy

20. dubna 2024

Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...

Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek

20. dubna 2024

Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...

Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes

19. dubna 2024

Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...

PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů

19. dubna 2024  19:19

Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...