Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mladí kuchaři v Chebu vařili z lokálních potravin, ozkoušeli tak bio

  11:57
Ochutnat potraviny od místních farmářů, vyzkoušet, jak se z nich vaří, a také se o bioprodukci v kraji leccos dozvědět. Takovou možnost dostali studenti gastronomických oborů Integrované střední školy v Chebu. Budoucí kuchaře zasvětil do tajů práce s kvalitními surovinami šéfkuchař Martin Havlík.

Studenti gastronomických oborů Integrované střední školy v Chebu vařili z regionálních potravin. | foto: Pavlína Samsonová

S projektem Bio v regionu přijeli do Chebu zástupci Bioinstitutu Olomouc. „Pro rozvoj českého venkova je lokální produkce zásadní. Tím, že budeme motivovat mladou generaci k zájmu o to, co sama jí, jak tyto potraviny vznikají a jaký příběh za nimi stojí, investujeme do budoucnosti venkova. Studenty upozorňujeme na možnost volby. Je potřeba, aby si uvědomovali, koho a co nákupem různých typů potravin podporují,“ říká Pavlína Samsonová z Bioinstitutu, který v České republice zastřešuje aktivity výzkumu a vzdělávání v ekologickém zemědělství. 

Své studenty do projektu zapojil pedagog chebské integrované školy Zdeněk Perlinger, který se prostřednictvím různých veřejných akcí snaží šířit povědomí o výhodách ekologického zemědělství. Kromě jiného je jedním z organizátorů soutěže Dobrota Karlovarského kraje. Podle jeho slov obliba bioprodukce roste nejen v kraji, ale v celé republice.

„Karlovarský kraj má nejvyšší procentuální zastoupení ekologicky certifikované zemědělské půdy v republice. To je dáno především ekonomickou výhodností takového hospodaření v méně úrodných oblastech a v regionech s řadou ekologických omezení, které se týkají například chráněných krajinných oblastí, ochranných pásem vod, minerálních pramenů a mnohých dalších. Tento trend je dlouhodobý a s rostoucím zájmem o regionální produkci a biopotraviny i logický,“ vysvětluje Perlinger.

Na semináři nechyběli zemědělci přímo z Karlovarska. Studentům přednášel například Václav Knedlík ze společnosti Statek Hlinky, který vysvětloval, jak chovat hovězí dobytek a jak se podmínky biochovu projevují v chuti masa. Prostor dostal také Jiří Kubernát z Farmy Kubernát v Děpoltovicích. Ten popsal produkci biomléka. Studentům mimo jiné vysvětlovali výhody ekologického zemědělství.

„Nákup bioproduktů nepřináší profit pouze spotřebiteli ve formě potravin bez pesticidů a zbytečných přídatných látek. Bioprodukce šetří životní prostředí, protože se nepoužívají minerální dusíkatá hnojiva, běžné herbicidy. Také umožňuje chovat zvířata s ohledem na jejich životní potřeby, tedy způsobem, který je velmi blízký jejich přirozeným životním požadavkům,“ dodává Perlinger.

Podle Andrey Hrabalové, koordinátorky projektu BIO v regionu, jsou regionální spolupráce, místní odbyt a lokální dodavatelé často skloňovanými tématy v souvislosti s rozvojem venkovských oblastí, potravinové soběstačnosti a udržitelného zemědělství. 

„Naší snahou je motivovat mladou generaci k většímu zájmu o zemědělství prostřednictvím jídla, diskutovat s nimi potřebu znalosti původu potravin a postupů jejich vzniku. Je pro nás důležité, aby si budoucí pracovníci v oboru gastronomie uvědomili přidanou hodnotu biopotravin,“ říká Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Bio v regionu.

  • Nejčtenější

Rekonstrukce obchodního centra s dostavbou multikina uzavře hypermarket

4. června 2024  13:38

Kvůli pokračující rozsáhlé rekonstrukci a přestavbě karlovarského obchodního centra Varyáda bude...

Sousedé přivítali v Jenišově trenéra mistrů Rulíka. Kouč se těší na golf

1. června 2024  9:34

Radime vítej doma, trenére ukaž medaili. Podobné projevy radosti slyšel od svých sousedů v Jenišově...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jádro je stále ve hře, pro modulární reaktor je však vhodnější Vřesová

31. května 2024  12:38

Lokalita areálu ve Vřesové na Sokolovsku zůstává ve hře pro případné umístění malého modulárního...

Akce na mariánskolázeňské kolonádě už lákají i místní, v dešti je střecha výhodou

3. června 2024  10:45

Mariánskolázeňská kolonáda je příkladem úspěšné snahy, jak díky nabídce zajímavých akcí přilákat do...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Investice obrany do rekonstrukce dráhy karlovarského letiště padla, nechce ho

29. května 2024  14:32

Karlovarské mezinárodní letiště svými parametry nesplňuje požadavky pro jeho možné využití armádou...

Po lijácích teče lidem v Nejdku z kohoutku hnědá voda, problém je už ve zdroji

6. června 2024  6:20

„Místo vody nám teče pivo bez pěny!“ Tak v nadsázce popisují kvalitu, nebo spíš nekvalitu vody...

Osnovy podle dětských přání. Škola svobody jde na vzdělávání po svém

5. června 2024  13:30

Na první pohled se stará fara v Nebanicích na Chebsku za poslední roky příliš nezměnila. Zvenku je...

Švagři praží kávu s příběhem a poetickými názvy v lese nedaleko tajemné hory

5. června 2024  10:30

Dvojici přátel a švagrů před několika lety napadlo spojit lásku ke kávě, přírodě a dobrodružství do...

KV Arenu ovládne svátek gymnastiky, ukáže se i řecká hvězda

5. června 2024  7:41

Naprosto přesná koordinace pohybů, kombinace baletu, různých tanečních stylů, akrobacie ve spojení...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...