Jak se rodí oceňovaná pochoutka? Z nápadu a hlavně poctivé práce

  7:07
Soutěž Regionální potravina 2014 obeslalo 20 výrobců z Karlovarského kraje, kteří se snažili uspět s celkem 84 výrobky. I pro vítěze ovšem platí přísná pravidla na to, jak používat chráněnou značku Regionální potravina.
Ochutnáte? Jan Mikschik z Horského statku Abertamy si převzal cenu za nejlepší...

Ochutnáte? Jan Mikschik z Horského statku Abertamy si převzal cenu za nejlepší sýr. Tím se stal ovčí sýr Arnika. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Na dvacet výrobců nejrůznějších laskomin obeslalo v letošním roce tradiční soutěž Regionální potravina. Při vyslovení jmen některých výrobků se doslova sbíhají sliny: preclíkový vrták, karlovarské pralinky, jogurtová zmrzlina, vánočník, máslový svatební koláček... Devět výrobků, které hodnotila osmičlenná komise, se může do budoucna pyšnit titulem Regionální potravina.

„Používání tohoto loga se ovšem řídí přísnými pravidly. Už jsme se setkali s tím, že někdo označil logem celou produkci, ačkoliv měl nárok jej použít pouze na jeden výrobek. Regionální potravina je chráněná známka, takže po jejím zneužití následuje právní postih,“ upozornil Zdeněk Perlinger, koordinátor soutěže.

Ať je potravina sebechutnější, je za ní vždy lidská práce. Kdo jsou ti, jejichž výtvory můžeme ochutnat na našich talířích?

Sýr vyrábí budoucí kazatel

V sýrárně na Ryžovně pracuje půl roku. Je z Abertam a v současné době studuje. Ovšem obor na hony vzdálený potravinářské výrobě. „Studuji evangelickou teologii. Po skončení studia budu kazatelem,“ řekl student Jan Mikschik. Práci na výrobě sýrů bere jako cennou životní zkušenost.

„K zemědělství mám blízko. Můj děda také hospodařil. I mně se práce v sýrárně jednou může hodit,“ podotkl poté, co si ze soutěže Regionální potravina odnesl hned dvě ceny.

Ovčí sýr Arnika, který pro Horský statek Abertamy získal ocenění nejcennější, vyrábějí na Ryžovně čtyři lidé z mléka ovcí pasoucích se na okolních loukách. „Vše je ruční práce. Ocenění je tedy i uznáním naší práce. A to člověka potěší,“ dodal.

Ovčí sýr zraje do slušné chuti minimálně tři měsíce. Celou tu dobu se o něj jeho výrobci pečlivě starají. Na rozdíl od kozího u něj ale neplatí rčení: Čím starší, tím lepší. Ideální je výrobek z ovčího mléka zkonzumovat do půl roku.

Za chrupavku padají hlavy

Roman Jelen rozjel své podnikání v oboru řeznictví a uzenářství před devíti lety. Do Regionální potraviny se hlásí poslední tři roky. A ani jednou neodešel s prázdnou. Letos se stal největším sběratelem ocenění. Získal čtyři. To nejcennější mu vynesl chebský kabanos.

Také jeho firma si zakládá na ruční práci. Roman Jelen není z těch, kteří by svým zaměstnancům odpouštěl šlendriány. „Když například v naší klobáse najdu chrupavku, padají hlavy. Tedy pokuty,“ přiznal podnikatel. „Řezníci jsou profíci a něco takového si nesmějí ve firmě, která staví na kvalitě, dovolit," vysvětlil.

Chebská firma Romana Jelena zpracovává maso od regionálních chovatelů. „Hovězí bereme z Dolního Žandova, jezdíme do Klatov,“ potvrdil. A pro příští rok chystá na hodnotitele soutěže skutečnou lahůdku. Hovězí šunku. „Tu tady nikdo nevyrábí,“ dodal.

Černý bez přebírají „za trest“

Krásenské čajování. Už samotné jméno výrobce ovocných čajů zní velice poeticky. V kategorii ostatních potravin ostatně neměla firma Jitky Šimůnkové a Martina Křepely při první účasti v Regionální potravině konkurenci. Pouze o třetí místo se podnikatelé podělili s lesním medem z Doupovských hor Josefa Ševčíka. Druhé a první patřilo čajování.

„Začínali jsme s bylinkami. Ale jsme čajoví, a tak jsme zkusili vyrobit si i vlastní ovocný čaj,“ přibližuje začátek Krásenského čajování Martin Křepela. A čaje zachutnaly. Nejdříve kamarádům, kteří je začali vyžadovat, pak i nakupujícím na farmářských trzích. A dnes? Dva lidé za pomoci několika brigádníků nestíhají. Snad i proto, že i v tomto oboru hraje prim práce lidských rukou.

„Nejhorší je přebírání ovoce do čajů. Černý bez tak přebírá ten, kdo nejvíce zlobil,“ s úsměvem přitakává Jitka Šimůnková.

A proč padlo rozhodnutí vyrábět ovocné čaje, které dnes tvoří většinu produkce malé firmičky? "Devadesát procent ovocných čajů je z dovozu a obsahuje ibišek. Ten je ale poměrně agresivní, a tak jsme se rozhodli udělat čaje vlastní," vysvětlil Martin Křepela.

Zanedlouho je čeká prezentace na výstavě Země živitelka. A na tu se museli důkladně připravit. „Znamenalo to vyrobit 300 kilogramů ovocných čajů. To obnáší 3 000 sáčků. A hodně ruční práce,“ dodal Křepela.

  • Nejčtenější

Zdemolované Kladno čeká další baráž. Lídr otočil derby, Kometa je těsně čtvrtá

23. února 2024  17:20,  aktualizováno  22:58

Hokejová extraliga pokračovala pěti zápasy 48. kola. Páteční program definitivně rozhodl, že Kladno...

Kometa neuspěla ve Vítkovicích, Pardubice zvýšily náskok před Spartou

21. února 2024  17:20,  aktualizováno  21:18

Hokejová extraliga pokračuje dvěma dohrávkami čtyřiadvacátého kola. V té první zvítězily Vítkovice...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Náhle zemřel exposlanec ANO Roman Procházka. Působil ve vedení NKÚ

21. února 2024  13:30

Ve věku 55 let náhle zemřel člen širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, kolegia, Roman...

Pár kilometrů do cíle? Jdu na to! Bartoníček o Závodě míru i spurtování

25. února 2024

Premium Narozeniny slaví 20. února. Stejně jako jeho mladší bratr Zdeněk, rovněž úspěšný sportovec. Ten ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednadevadesátiletý řidič bez papírů si spletl pedály a boural v sousední zahradě

23. února 2024  12:03

Nehodu z kategorie kuriózních má na svědomí jednadevadesátiletý muž, který havaroval při výjezdu z...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Kraj chce zamezit odlivu mozků, finančně podpoří projekt na pomoc firmám

26. února 2024  16:20

Odchod odborníků, takzvaný odliv mozků, je jedním z problémů, který v současnosti trápí Karlovarský...

Dříve tu zněla hudba, po rekonstrukci jsou z učeben bývalé školy nové byty

26. února 2024  13:50

Někdejší umělecká škola v Aši se proměnila na bytový dům. V rozlehlé vile v Šaldově ulici vzniklo...

Cyklostezka podél Ohře bude zase o něco delší, nový úsek povede tunelem

26. února 2024  9:40

Už v příštím roce by páteřní cyklostezka podél Ohře měla povyrůst o jedenapůlkilometrový úsek z...

Pár kilometrů do cíle? Jdu na to! Bartoníček o Závodě míru i spurtování

25. února 2024

Premium Narozeniny slaví 20. února. Stejně jako jeho mladší bratr Zdeněk, rovněž úspěšný sportovec. Ten ale...

Otestujte šampon vhodný i pro ty nejmenší KIND od Mádara
Otestujte šampon vhodný i pro ty nejmenší KIND od Mádara

Že je mytí dětských vlásků věčný boj? To jste ještě nevyzkoušeli organický šampon KIND od značky Mádara, který se pyšní složením bez agresivní...

Útok moukou byl podvod. Bendigovi hrozí trest, že úřady zaměstnal zbytečně

Zpěvák Jan Bendig se nestal obětí útoku moukou, jak sám všude rozhlašoval. Celou událost s „pachatelem“ ve skutečnosti...

Dcera Vladimíra Ráže žije bez ruky. Protézu odložila po dvaceti letech

Veronika Rážová (43) je dcerou slavného českého herce Vladimíra Ráže. Narodila se bez levé horní končetiny. Za hendikep...

Bufet v Českém Krumlově se stal přes noc hitem. Zaujal řízkovým chlebíčkem

Fotografie chlebíčku na řízku obletěla na sociálních sítích během středečního dne téměř všechny skupiny. Tuto...

Jak uspokojit ženu? Odborníci vědí, jak na to. A za pokus to rozhodně stojí

„Přestože jsem po třicet let zkoumal ženskou psychiku, nejsem s to odpovědět na velkou, dosud nezodpovězenou otázku, co...

Prý vypadám jako chlap. Kritika na sítích mě ranila, přiznává Julia Robertsová

Julia Robertsová (56) je americká herečka a bývalá modelka, jejíž jméno a filmové role zná celý svět. Navzdory slávě se...