Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žďár mění logo města. Od typické siluety kostela přechází nově k hvězdičce

  8:37
Vizuální identita města. Pod tímto pojmem si asi většina obyvatel Žďáru nad Sázavou nic konkrétního nepředstaví. Snad každý místní ale zná dosavadní logo města – typickou zjednodušenou siluetu kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Motiv, pod nímž je verzálkami vyveden název města, se objevuje v různých barevných variantách na propagačních předmětech, oficiálních dokumentech, plakátech nebo na webových stránkách.
K logu autoři doplnili rovněž slogan To je Žďár.

K logu autoři doplnili rovněž slogan To je Žďár. | foto: Studio Joch a Dizen design

S touto značkou se ale lidé brzy rozloučí – připravena je totiž její modernější verze, která navíc přesáhne i do grafiky žďárských příspěvkových organizací, aby jejich prezentace ladila s městem.

„Žďár nad Sázavou používá současné logo od roku 2016, respektive v tomto roce prošlo určitým omlazením. Ale logo funguje v podstatě solitérně, izolovaně a bez nějaké corporate identity, tedy komplexní vizuální identity města a jeho organizací,“ popsal současný stav žďárský starosta Martin Mrkos.

Stávající grafika jednotlivých „příspěvkovek“ je podle jeho slov velmi roztříštěná. „Vůbec tam nenajdete nějakou spojovací linku, vazbu na město, systém není ucelený,“ zdůraznil Mrkos.

Minimalistický motiv

Už zhruba od roku 2021 proto radnice pracuje na hledání nového loga. K tomu si přizvala Lukáše Jocha ze Studia Joch, který je sám původem ze Žďáru, a Jana Janečka z jihlavského studia Dizen design.

A ze spolupráce vzešla nová značka města – minimalistický motiv hvězdičky. Celkem přitom vznikly koncepty tři. „A ten nejvtipnější samozřejmě vyhrál,“ podotkl Lukáš Joch.

Hvězdička podle něj sice působí velmi jednoduše, ale cesty, které k ní vedou, mají význam mnohem hlubší. „V první řadě hvězdička znamená úspěch. Ale jde i o myšlenku celého konceptu – propojujeme dva konce Žďáru. Na jednom je úžasný Santiniho kostel, kde v půdorysu tu hvězdu najdete, a druhá strana Žďáru je zase ta technologická, inovativní, pokroková, kde se již několik dekád točí stroje,“ popsal pozadí vzniku loga – propojení historie a současnosti, Lukáš Joch.

Pojďte přenocovat na posedu. Vysočina vábí turisty na netradiční lákadla

Další možnosti uchopení, jež pěticípý symbol nabízí, přiblížil i druhý z autorů loga. „Je to takový základní kámen, který funguje nejen jako odkaz na kostel na Zelené hoře, ale i jako hvězdička jakožto odkaz na běžně používanou poznámku pod čarou. Můžeme tak prostřednictvím těchto odkazů jednoduše rozvádět, co vše je Žďár nad Sázavou. Je to architektura, je to příroda, je to celá řada dalších věcí,“ vylíčil Jan Janeček.

Město se podle něj ostatně i samo prezentuje jako Hvězda Vysočiny. K logu autoři doplnili rovněž slogan To je Žďár. „A to je natolik jednoduché a výstižné, že nic dalšího není třeba. Celou ideu to podtrhuje,“ řekl Janeček. Přiznal také, že najít tu ideální podobu hvězdičky dalo autorům zabrat, neboť pěticípá hvězda má u mnoha lidí negativní konotace – je spojována s komunismem. Základní barva loga bude zelená, symbolizující hojnou žďárskou zeleň i přírodu Vysočiny.

„Pak máme modrou jako řeka a doplňkovou barvu – antracitovou, což jsou skály, kamení. To je základní trikolora,“ objasnil Lukáš Joch. Další barvy pro konkrétní příspěvkové organizace se podle jeho slov budou odvíjet od jejich historicky daných log, projdou ale samozřejmě úpravami.

„Je to krok, který byl potřeba“

Starosta Mrkos zmínil, že sjednocení stylu vítají i samotné příspěvkové organizace, neboť si uvědomují, že grafika jejich veřejné prezentace je nyní dost nesourodá.

To potvrzuje například Romana Šimurdová, ředitelka Active – střediska volného času. „Je to určitě krok, který byl potřeba. Také výsledné logo i celá nová vizuální identita města propojená s příspěvkovými organizacemi se mi líbí. Jen je škoda, že ke změně nedošlo výrazně dříve,“ uvedla Šimurdová.

Právě Active má totiž relativně nové webové stránky a i u barevného loga se poměrně dlouho hledala jeho finální podoba. Ta se zrovna ustálila a začíná se hojně používat. „Doufám, že se do nového loga povede skrze hvězdičku promítnout vše, co to nynější obsahuje,“ věří ředitelka.

V současné době je zpracován základní manuál, čeká jej ale ještě rozpracování a postupné „uvádění loga do života“. Podle autorského dua je tedy před nimi práce ještě dost. Právě jednoduchý symbol hvězdy ale skýtá nepřeberné možnosti využití – například v aplikacích či tiskovinách. „Můžete hvězdičku také nosit jako náušnice, na klopě saka, může zdobit auta městské policie. Hlavním cílem ale je, aby ji lidé co nejvíce používali,“ zdůraznil Joch.

Dosavadní náklady na novou vizuální identitu města činí 249 tisíc korun bez DPH.

17. září 2023

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Advantage Consulting, s.r.o.
ABSOLVENT ELEKTRO min. §5 (30-35.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...