VIDEO: Vlčice útěkářka se vrátila do Jihlavy, má lépe zabezpečený výběh

  • 1
Návštěvníci jihlavské zoologické zahrady mohou opět obdivovat vlky iberské, kteří se vrátili z dočasného azylu v zoo v Brně. Na Vysočině na ně po návratu čekal lépe zabezpečený výběh. V únoru totiž vlčice Beret nečekaně přeskočila hrazení a utekla do města.

Plot je nyní vyšší o více než dva metry, ve spodní části měří přes 4,5 metru, což by mělo vlčici odradit od případné opětovné snahy pláchnout (více o útěku samice Beret čtěte v článku Z jihlavské zoo utekla samice vlka, po šesti hodinách ji našli na sídlišti).

„I když, ona se ani předtím moc nesnažila. Prostě jenom viděla, že jde ošetřovatel, který byl předtím u toho, když jí ubližovali, tak vylítla ven,“ připomněl ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák situaci, kdy museli Beret uspat fouknutím injekce kvůli nezbytnému veterinárnímu ošetření. „A narkóza pro zvíře není nikdy nic příjemného,“ dodal.

Každopádně v minulých dnech musela vlčice Beret i její partner Sancho absolvovat anestezii znovu. Tentokrát byl důvodem přesun z dočasného azylu v Brně zpátky domů do Jihlavy.

Vlci se vrátili do jihlavské zoo

„V tomhle horku jsme z toho měli trochu strach, zvířata totiž mají v anestezii špatnou termoregulaci. A byť jsme je převáželi v klimatizovaném autě, bylo potřeba je neustále hlídat,“ podotkl Vašák.

Beret zvládla přesun v pohodě, Sancho byl na tom po příjezdu maličko hůř. „Když lezl z bedny, tak měl vratké nohy,“ zmínil ředitel jihlavské zoologické zahrady. „Museli jsme tedy hlídat, aby si na dospání lehl do stínu, protože kdyby usnul na slunci, mohl z toho být problém,“ vysvětloval.

Pryč z Jihlavy byli oba vlci pět měsíců. „Snažili jsme se tu dobu zkrátit na minimum, protože jsme nechtěli blokovat kolegům z Brna prostor. I tak to ale bylo dlouhé,“ přiznal Vašák.

A jak na návrat Beret a Sancha reagují návštěvníci jihlavské zoo? Zaujal je příběh vlčí tulačky natolik, že u jejich výběhu postávají delší dobu? „Teď je to tak, že lidi do zoo moc nechodí, v tomhle vedru vyrážejí spíš k vodě,“ řekl Vašák.