Richard Horký podniká v energetice. Se svou společností TTS by rád pronikl na čínský trh. Příležitost vidí ve využití kukuřičné slámy na vytápění čínských městeček a podniků.

Richard Horký podniká v energetice. Se svou společností TTS by rád pronikl na čínský trh. Příležitost vidí ve využití kukuřičné slámy na vytápění čínských městeček a podniků. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Podnikatel z Třebíče bude učit Číňany spalovat kukuřici v kotlích

  • 3
Třebíčská firma TTS cílí s projekty na vytápění biomasou na jihovýchodní Asii. Kukuřici, kterou Číňané likvidují bez užitku, je chce naučit spalovat. Poprvé tak vysočinský podnik hodlá ve větší míře investovat v Číně. Až dosud, jako v případě sléváren Žďas nebo jihlavského pivovaru, to bylo naopak.

„Do poloviny září v našich kotlích provedeme spalovací zkoušky, kdy bude palivem ze 100 procent kukuřičná sláma,“ informoval jednatel firmy a zároveň předseda krajské hospodářské komory Richard Horký. Do Číny se v této souvislosti opět chystá, pojede na konferenci v Harbinu, která se koná 22. a 23. září.

Naposledy v půli srpna navštívil provincii Heilongjiang, kde jsou velmi podobné klimatické podmínky jako v České republice.

„Stejně jako u nás je i tam jednou z nejčastějších plodin na polích kukuřice. Čínská strana ji však zpracovává pouze na zrno, slámu z ní nevyužívá, což bychom mohli do budoucna změnit,“ řekl Horký.

Po sklizni celou provincii pokryje hustý černý dým

Nevyužité slámy v lokalitě podle něj po sklizni zůstává 100 milionů tun. Tu přitom čínští zemědělci zatím bez užitku spálí. Následkem je nejen obrovské plýtvání obnovitelným zdrojem, ale i velká ekologická zátěž.

„Celou provincii v té době doslova pokryje černý dým. Situace bývá natolik kritická, že na mezinárodním letišti v Harbinu musí být na několik dní přerušen provoz,“ popsal Richard Horký.

Číňany podle něj kotle na biomasu zajímají. Příležitost uplatnit se může být například při vytápění malých „městeček“, která v čínském pohledu mají od deseti do čtyřiceti tisíc obyvatel.

Asiaté by údajně biomasou rádi vytápěli i agrofarmy na výkrm prasat, kuřat či produkci vajec a také průmyslové zóny, které nejsou napojené na velké teplárny. I o tom se má detailněji mluvit na konferenci v Harbinu.

Zájem je i o recyklaci odpadů a výrobu zemědělských strojů

V provincii Heilongjiang ale mají podle Richarda Horkého zájem také o další investice z Vysočiny. Mluví se třeba o recyklaci všech druhů odpadů - zejména plastů, automobilů, elektrospotřebičů - a jejich následném materiálovém využití.

„Vzhledem k masivní zemědělské produkci je také zájem o spolupráci na výrobě zemědělských strojů,“ dodal ředitel hospodářské komory v kraji. To by podle něj mohla být parketa například pro pelhřimovský Agrostroj.

Provincie Heilongjiang je nejvýchodnější a zároveň nejsevernější čínskou oblastí. Nachází se poblíž ruských měst Vladivostok a Chabarovsk a její rozloha dosahuje 454 tisíc kilometrů čtverečních.

Žije zde 38 milionů lidí, přičemž hlavní město Harbin má 10 milionů obyvatel.