Pavlína Štěpánková ukazuje stromy napadené kůrovcem na jihlavském sídlišti Na...

Pavlína Štěpánková ukazuje stromy napadené kůrovcem na jihlavském sídlišti Na Dolech. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nahradit porosty zničené kůrovcem je kvůli trvalému suchu čím dál těžší

  • 5
Kůrovec neškodí jenom v lesích, ale čím dál větší starosti dělá i ve městech. Usilovně s ním bojuje Jihlava, kde se přes všechna opatření po náletu tohoto drobného brouka množí usychající stromy. Prvotním problémem je sucho posledních let. Kvůli němu je čím dál těžší i obnova vykácených porostů.

„V Jihlavě nám kůrovec postupně likviduje smrky ztepilé, smrky pichlavé i smrky omorika. Nejvíce postižené lokality jsou ty, kde byla velká koncentrace těchto stromů,“ vysvětluje Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Nejmarkantněji je to podle Ruschkové vidět na Velkém Heulosu či Staré plovárně. Větší rozsah kácení napadených stromů byl i na sídlišti Demlova a Březinova v pásu kolem Okružní ulice. Jednotlivé smrky i další jehličnany však usychají po celém městě.

„Problém mají i další stromy, které buď vůbec nepřirůstají, nebo začínají prosychat a je nutné na nich dělat častější bezpečnostní či zdravotní řezy. Snažíme se tedy dělat opatření k tomu, abychom v půdě udrželi co nejvíc dešťové vody. Zkrátka abychom ve městě udrželi každý strom, který tady udržet lze, protože dopěstování nových bude čím dál tím těžší,“ upozorňuje.

Oproti předchozím letům se pracovníci Správy městských lesů musí nyní o nové výsadby starat dlouhodobě. Zatímco v minulosti potřebovaly závlahu pouze jarní výsadby konkrétního roku a ty podzimní roku předchozího, nyní zálivku potřebují i tříleté výsadby.

„Musíme tedy i množství vysazovaných dřevin přizpůsobovat tomu, abychom byli schopní jim poskytnout následnou péči,“ připomíná Katarína Ruschová.

Aby byla větší šance na zakořenění vysazovaných dřevin, výsadba velkých stromů se v Jihlavě už několik let dělá hlavně na podzim, protože jarní výsadby je problematické dopěstovat v období letního sucha.