Nový ročník populárního žďárského dvanáctiboje začal kláním v kuželkách.

Nový ročník populárního žďárského dvanáctiboje začal kláním v kuželkách. | foto: Jaroslav Vábek

Žďárský dvanáctiboj ztratil své mistry, fenomén láká na start nové tváře

  • 0
Zdánlivě jednoduchým kláním v kuželkách začíná nový ročník Žďárské ligy mistrů. Bez velkých změn, zato s odhodláním dostat na start více lidí než v předchozích ročnících ovlivněných hlavně covidovými zákazy. A kvůli tragédii v Alpách bez bývalých mistrů.

Originální soutěž sportovní všestrannosti během let prošla změnami, nyní celoroční seriál zahrnuje šestnáct disciplín. I nejaktivnějším účastníkům, kteří si troufnou na všechny sporty, se však počítá dvanáct nejlepších výkonů, proto se stále mluví o dvanáctiboji.

Pro výkonnost však žádné limity neplatí. „Náš celoroční seriál je otevřený pro ženy i muže, děti, juniory, seniory i veterány, pro amatéry i profesionály,“ zdůrazňuje organizátor Jiří Šustr, který dvanáctiboj založil v roce 2000.

První disciplínou jsou kuželky ve Velké Losenici. Jelikož zájemci v předstihu zaplnili první vypsaný termín, jímž byla minulá sobota, organizátor přidal i neděli o nadcházejícím víkendu.

„Na začátek jsme potřebovali nějaký pevný termín, což v případě lyžování nešlo,“ zmiňuje Šustr, proč dostaly na úvod přednost kuželky. Další plánované disciplíny - obří slalom na Harusově kopci a běh na lyžích u Pilské nádrže - jsou závislé na počasí.

„Termíny disciplín budeme postupně vyjednávat a zveřejňovat na webu zrliga.cz. Třeba short track na žďárském zimním stadionu domlouváme obvykle na konec sezony, než se rozpustí led. Většinou to je v půlce března,“ vysvětluje Šustr, proč chybí v kalendáři konkrétní termíny.

V minulosti se účastnili Sáblíková i Špidla

Dalšími výzvami je bowling, přespolní běh do Račína, atletický trojboj, inline bruslení, cyklistická časovka do Skleného, dálkové plavání v Medlovském rybníku, olympijský triatlon na Velkém Dářku, cyklistický závod Žďárskými vrchy, duatlon v okolí Peperku, koulařský sedmiboj, plavecký sprint a střelba ze vzduchovky.

Vítězství budou obhajovat Filip Dlouhý, který loni těsně porazil předchozího vítěze Lukáše Sedláka, a Petra Ležalová. Druhou polovinu ročníku hodně poznamenala červencová tragédie ve francouzských horách, kde zahynuli desetinásobní šampioni dvanáctiboje Marek Papoušek a Pavla Marečková.

Průměrná účast loni dosáhla 56 lidí na disciplínu. „Po covidu se pomaličku zvedáme. Ale dříve byla účast kolem stovky, musíme zabrat,“ burcuje Šustr.

V historii dvanáctiboje se na startu vystřídala i řada osobností. Na začátku své bombastické kariéry se mezi ligaři ukazovala rychlobruslařka Martina Sáblíková, himálajský tygr Radek Jaroš, jeden rok překvapil účastí v cyklistické etapě Ján Svorada, v dubnu 2004 si zaběhl desetikilometrový kros ze Žďáru do Račína tehdejší premiér Vladimír Špidla i se svým bodyguardem.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit