Na železniční trať mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi se  v noci na...

Na železniční trať mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi se v noci na pondělí po bouřce sesunul svah. | foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na trať Posázavského pacifiku se sesunul svah, vlaky vystřídal bagr

  • 33
Na železniční trať mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi se v noci na pondělí po bouřce sesunul svah. Jednokolejná trať na trase takzvaného Posázavského pacifiku se ocitla na dlouhé hodiny mimo provoz.

„Lze předpokládat, že sesuv souvisel s deštěm, který byl v oblasti poměrně vytrvalý,“ oznámil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Dodal, že na místo ihned vyrazili pracovníci SŽDC, aby celou situaci vyhodnotili.

„U sesuvů je to vždycky dost ošidné, protože se nedá na první pohled odhadnout, co bude. Není to jako nehoda na přejezdu, kde přesně vidíte, co se stalo, kde stojí vlak, případně auto,“ podotkl Tesař.

Trať byla neprůjezdná a cestující mezi stanicemi převážely autobusy.

Mezitím se na poničené trati intenzivně pracovalo na odstranění nánosů zeminy.

„Dělníci mají k dispozici například i dvoucestný bagr. To znamená, že je to vozidlo, které se může pohybovat jak po silnici, tak i po kolejích,“ přiblížil Marek Illiaš z odboru komunikace generálního ředitelství SŽDC.

A přidal i zprávu o obnovení provozu. „Kolem 18. hodiny už by měly v místě vlaky zase jezdit,“ vzkázal.  

Nakonec se vlaky na koleje vrátily dokonce o dvě hodiny dříve, oproti odhadu. Tedy po 16. hodině.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz