Diskuze

Pozdravi z Ihlavi. Sběratel sestavil knihu ze vzácných starých pohlednic

Milovníci staré Jihlavy dostali další bonbonek pro své chuťové buňky. Sběratel Jaroslav Okáč z Čížova nyní vydal knihu Jihlava na historických pohlednicích. Oproti předchozím podobným knihám tato publikace vypráví prostřednictvím pohlednic novodobou historii Jihlavy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako Jihlavák mám "pajerský kroj" také, zajímavé však je, že t.zv. Sudetoněmečtí Jihlaváci nosí zcela něco jiného, když se vypraví do průvodu v Mnichově k Oktoberfestu. Můj tatínek nosíval také takové kalhoty i sako, klobouk s kamzičí bradou- štětkou a okovanou hůlku. Švihák z Jihlavy léta 1925 se bez klobouku a hůlky neobešel.

Všimněte si, na starých fotkách nosí klobouky i děti z mateřské školky. Bez klobouku nebo čepice tehdy žádný kluk na ulici nevyrazil.

Můj dědeček míval ten klobouk úplně dole v šatníku, zpravidla nějak zdeformovaný. Tak si zazpíval tu vídeňskou- "můj klobouk má tři rohy, tři rohy má můj klobouk- a když nemá tři rohy, tak to není můj klobouk". Babička se totiž v té Vídni narodila a vyrostla, do Jihlavy přišla až jako vdaná paní mistrová. Dědeček se ve Vídni vyučil a dále je už vše jasné.

Jihlavští "pajeři" přišli před asi 800 lety na pozvání Přemysla Otakara jako horníci dolovat stříbro a už zůstali. Pocházeli z Dolního Bavorska, okolí Regensburgu, ale dialekt si zachovali ten středověký. S říšskými Němci ze severu si moc nerozuměli.

Jihlavský komandant z r. 1940 pocházel z Kolína nad Rýnem. Jihlavští školáci mu na uvítanou zazpívali pajerské písničky. Pán vyjádřil své potěšení a zeptal se:"a prosím vás, jakou řečí to zpívali?" To mi vyprávěla ještě moje maminka.

V českých vesnicích se v r. 1945 už žádné kroje nenosily, pajeračky však měly vesměs tmavomodré květované sukně se spodničkami a červené punčochy. Tolik si pamatuji ze svého dětství, maminka mezi nimi mívala zákaznice.

Moji maminku mám na fotce ještě s moravským krojem, bylo jí tenkrát nějakých 15.

Jihlava byla na moravské straně zemských hranic, Moravanky pocházely hlavně z okolí Třebíče, Velkého Meziříčí nebo Šatova.

1 0
možnosti
MK

Skripacka muzika (zasadne s kratkym i) nebyla jen zalezitost jihlavskych Nemcu. Slavna byla Havrdova skripacka muzika z V. Beranova (tedy ceska), ktera hravala v ceskych i nemeckych vesnicich. Stejne tak "pajersky kroj" nosili venkovane v ceske i nemecke casti Jihlavska.

0 0
možnosti