Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pávovský rybník u Jihlavy může na svoji slávu už jen vzpomínat

  15:24
Zrezivělá cedule s nápisem „Udržujte čistotu“ a o kus dál podobná tabule s informací „Hloubka 50 cm“. Z brčálově zelené vody ční nízká nábřežní zídka se zbytky modře natřeného zábradlí. Na pláni řada laviček. Němí svědkové někdejší slávy...

Tady, na severním břehu šestnáctihektarového Pávovského rybníka u Jihlavy, bývala písečná pláž, kterou omývala voda „jihlavského moře“. Oficiálně se to ovšem nazývalo Autokemp Pávov.

Jistě, do moře měl Pávovský rybník daleko, ale ve své zlaté éře – desetiletí 1980 až 1990 – býval obležen rekreanty stejně jako třeba maďarský Balaton.

Obyvatele přilehlé jihlavské osady Pávov dnes stále více trápí, že tato éra jejich rybníka je pryč. A chtěli by, aby se ve vodě dalo znovu solidně koupat.

Rybník Pávov se dělí na dvě poloviny, Nový a Starý Pávov, spojené hrází rybníka. Místní mají k velkému rybníku citový vztah. Přáli by si, aby měl čistou vodu jako před desetiletími.

„My tady s tím rybníkem žijeme a on nás chrání, nebýt jeho, byl by už Pávov kolem dokola zastavěný domy a fabrikami, protože jsme na důležité dopravní křižovatce,“ říká místní starousedlice Helena Frühaufová. „Kvalita vody v rybníce je velké negativum, které tady všichni vnímají a všechny Pávováky trápí. Nedávno jsme odtud tahali dokonce kusy prasat, které tam někdo vyhodil,“ řekl předseda osadního výboru Pávov Martin Lacek.

Čistota vody není prioritou města

Jenže stejně jako je voda v rybníce dlouhodobou bolestí Pávova, bude ještě dlouho trvat, než nastane změna. Čistota vody v Pávovském rybníce není mezi prioritami města.

„Aktuálně se o odbahnění nebo vyčištění rybníka neuvažuje. Asi by chtěl vyčistit, otázka je, co by to stálo a jestli by to vůbec šlo, ale pokud vím, nikde tuto otázku nikdo v posledních letech nezvedl a neřešil,“ řekl náměstek jihlavského primátora Radek Popelka.

Zrovna letos však osadní výbor Pávova dal na magistrát požadavek na zřízení lapače nečistot přitékajících čas od času do rybníka potokem z nedalekého nákladního překladiště. Téma koupání versus Pávovský rybník však oficiálně neexistuje. Rybník se totiž dlouhodobě považuje za natolik ke koupání nezpůsobilý, že hygienici ani nesledují kvalitu jeho vody. V rybníce se však navzdory tomu lidé pravidelně koupají. Pořádají se tam i závody.

„Když byl triatlonový závod, plavaly tam i mé děti a já jsem se zhrozila - myslela jsem si, že do té vody někdo nalil zelenou barvu,“ zavzpomínala bývalá předsedkyně pávovského osadního výboru Veronika Dáňová.

Rybník slouží sportovnímu rybolovu

Pávovský rybník je z poloviny majetkem města Jihlavy a z poloviny Moravského rybářského svazu (MRS), jenž na něm hospodaří. Rybník slouží sportovnímu rybolovu, a tudíž se nevypouští. Naposledy byl kompletně vypuštěný v 70. letech a zčásti kvůli opravě výpusti i kolem roku 1985. Podle Jana Kružíka, předsedy MRS Jihlava, se však jeho voda lepší.

„Šly tam splachy z polí a ze Zborné, která neměla čističku vody. Teď už ji má a voda v rybníce se lepší. Redukujeme tam plevelné ryby, jež kalí vodu, aby to tam bylo v pořádku,“ sdělil Jan Kružík.

Podle některých názorů by stačilo rybník částečně upustit a odtekly by z něj kaly na hladině. „Mohli bychom si pak opravit zborcené tarasy za zahradami, které vedou až do vody, jinak se k nim nedostaneme,“ uvedl jeden ze starousedlíků ze Starého Pávova.

Některé hlasy tvrdí, že město na vyčištění pávovského rybníka nemá zájem, protože by tím mohlo do přírodního bezplatného koupaliště přetáhnout platící návštěvníky městského Vodního ráje. To však vyvrací vyjádření Popelky. „Město investovalo do koupacích mol na Borovince a rybníku za jihlavskou prádelnou, které fungují a jsou využívané. Teoreticky by částečně na koupání mohl být i rybník Luční, jehož úpravy připravujeme,“ řekl Popelka.

Předseda Zezulka zakladatelem

Autokemp Pávov byl pro koupání zprovozněn v červenci 1980 díky aktivitě tehdejšího podnikavého předsedy TJ Sokol Bedřichov Josefa Zezulky, jinak šéfa jihlavské kriminálky.

V 90. letech zájem o přírodní koupání skomíral a koupaliště začalo upadat. V letech 2011 až 2016 se pokusila areál znovuoživit stávající předsedkyně Sokola Bedřichov Liběna Menšíková, ale pro záměr se nepodařilo získat peníze.

„V rybníku je špinavá voda, protože tam jdou splašky z chatové oblasti a minimálně třicet let se tam nebagrovalo. Přesvědčila jsem rybáře, že by se část rybníka vybagrovala a v té by vznikla koupací zóna. Ale bylo to k ničemu. Takový je život,“ povzdechla si Menšíková.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Hledali jen využití hřiště, dnes jim na vesnickou burzu jezdí tisíce lidí

29. dubna 2024  15:08

Řady aut, tisíce lidí, vůně klobás a hlavně mimořádně pestrá nabídka různých věcí, často v retro...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...