Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ŘSD ruší dvě plánované uzavírky na Vysočině. Už by nebylo kudy objíždět

  8:43
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na Vysočině mění seznam oprav plánovaných na letošní rok. Vypadávají z něj rozsáhlejší rekonstrukce na silnicích 34 a 19. Důvodem je souběh několika akcí. Objížďky by nahnaly auta do míst, která budou uzavřena. A to policie logicky nepovolila.
Rekonstrukce hlavního průtahu Žďárem nad Sázavou výrazně komplikovala provoz už loni. Letos se bude situace opakovat. Kvůli tomuto omezení navíc ŘSD odsunulo další dvě plánované opravy poblíž Ždírce nad Doubravou a Přibyslavi.

Rekonstrukce hlavního průtahu Žďárem nad Sázavou výrazně komplikovala provoz už loni. Letos se bude situace opakovat. Kvůli tomuto omezení navíc ŘSD odsunulo další dvě plánované opravy poblíž Ždírce nad Doubravou a Přibyslavi. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Jednou z největších rekonstrukcí letošního roku měla být pro ŘSD kompletní oprava silnice 34 z Havlíčkova Brodu na Svitavy. Do nového se měl převléknout téměř osmikilometrový úsek mezi Jitkovem a Ždírcem nad Doubravou. Kompletní výměna vozovky měla stát 130 milionů korun.

Tyto práce se však letos dělat nebudou. Stavbu totiž není možné kvůli nedostatečné šířce vozovky dělat po polovinách za kyvadlového provozu. Je nutná úplná uzavírka. A s tou to letos není jednoduché.

„Z důvodu souběhu dalších stavebních akcí na Havlíčkobrodsku a Žďársku a za účelem zajištění požadované dopravní obslužnosti a bezpečnosti provozu rozhodla policie, že pro tento rok a pro tuto stavbu nevydá souhlas s objízdnou trasou,“ informoval Martin Buček, mluvčí ŘSD.

Komplikací je dokončení dvouleté opravy průtahu Žďárem nad Sázavou po silnici 37, což je taktéž akce ŘSD. Loni se pracovalo na části mezi centrem města a barokním mostem u zámku. Letos přijde na řadu další část od mostu po čerpací stanici na okraji města. Radnice se připojí s rekonstrukcí kanalizace.

Mosty na objížďce by těžkou dopravu neunesly

Investor chtěl, aby nákladní doprava nad 12 tun úsek objížděla po krajských silnicích přes Svratku. To ale podle policie nebude možné.

„Náš dopravní inženýr si trasu projížděl a zjistil, že ve Svratce jsou dva mosty, které nemají odpovídající nosnost. Z toho důvodu nemohla být tato objízdná trasa povolena,“ vysvětlila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ani jiné objízdné trasy stanoveny být nemohly, i na okolních silnicích se připravují opravy. „Ty policie samozřejmě nemůže zrušit,“ dodala Čírtková s tím, že nelze ze strany policie upřednostnit opravu jedné silnice před druhou. Sladění akcí je věcí investorů.

„Rekonstrukce hlavního průjezdu Žďárem po silnici 37 není při intenzitě a povaze dopravy možné řešit objížďkou po silnicích nižších tříd. Doprava musí zůstat na ‚jedničkách‘,“ zdůraznila mluvčí.

To má ovšem dopad na další plánované opravy v regionu. Objížďka musí vést ze Žďáru po silnici 19 do Havlíčkova Brodu a odtud po spojnici 34 do Ždírce nad Doubravou. Jejich plánované opravy se tudíž odkládají, zřejmě do příštího roku.

Náhradní trasu i tak zpomalí stavba „kruháku“

„Opravdu se nám toho sešlo víc. V případě silnice 34 jsme byli nuceni výběrové řízení na dodavatele zrušit, u silnice 19, kde měl být opraven úsek mezi Ronovem nad Sázavou a Novými Dvory, jsme ho už ani nevyhlašovali,“ prozradil Buček.

Zda se obě akce opravdu uskuteční příští rok, je podle něho zatím s otazníkem. „Bude záležet na dalších opravách a uzavírkách, abychom se nedostali do stejné situace,“ uvažuje. V případě silnice 34 bude rovněž nutné absolvovat celé výběrové řízení znovu.

ŘSD pro letošní rok ruší uzavírky a opravy silnic 34 (červená značka) a 19 (modrá). Obě budou sloužit jako objížďka při opravě silnice 37 na severním okraji Žďáru nad Sázavou (zelená). Místo toho dojde k rekonstrukci silnice 37 ze Ždírce nad Doubravou na Pardubice (žlutá značka).

ŘSD pro letošní rok ruší uzavírky a opravy silnic 34 (červená značka) a 19 (modrá). Obě budou sloužit jako objížďka při opravě silnice 37 na severním okraji Žďáru nad Sázavou (zelená). Místo toho dojde k rekonstrukci silnice 37 ze Ždírce nad Doubravou na Pardubice (žlutá značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Na řidiče, kteří budou opravu silnice 37 ve Žďáře objíždět přes Havlíčkův Brod, i tak bude čekat nemilé překvapení. Na silnici 19 na okraji Přibyslavi má město v plánu stavět nový kruhový objezd. Dít se tak bude za kyvadlového provozu řízeného semafory.

„Počítáme s tím a dělat to budeme. Situace bude jen trochu jiná v tom, že teď budeme mít skrz stavbu o něco větší provoz,“ konstatoval přibyslavský starosta Martin Kamarád. Město původně chtělo uzavírky mezi sousedním Ronovem a Novými Dvory využít a práce sladit.

Rozbitá vozovka za další rok ještě víc utrpí

Pro samotné ŘSD není odložení obou oprav dobrým řešením. Zvláště v případě silnice 34 je rekonstrukce více než nutná už nyní. Další rok vozovka ještě víc utrpí.

„Diagnostika vozovky ukázala, že mikrokoberec vykazuje značené opotřebení v podobě koroze, odlupování a vývoje výtluků. Dochází k vývoji různého typu trhlin, olamování okrajů vozovky a jsou v ní vyjeté mírné koleje,“ sdělil Buček.

Podle projektu je nutné vyměnit ložnou i obrusnou vrstvu vozovky a v některých místech konstrukci sanovat. Součástí prací mělo být i pročištění příkopů a propustků, jejich zpevnění a obnova krajnice. Důležitou součástí rekonstrukce má být i doplnění svodidel a nové vodorovné i svislé dopravní značení. Rekonstrukce úseku měla trvat pět měsíců.

Nejde to na jedné straně Ždírce, půjde to na druhé

Oprava silnic 34 a 19 letos nevyjde, tak to Ředitelství silnic a dálnic zkouší jinde v regionu, mohlo by se říct. Během letošního roku se větší opravy dočká úsek silnice 37 ze Ždírce nad Doubravou na hranice Kraje Vysočina ve směru na Pardubice.

Modernizováno bude celkem šest a půl kilometru silnice vedoucí mimo jiné i přes ždíreckou místní část Údavy. Vozovka bude na některých místech rozšířena. Dojde k sanacím jejích okrajů i výměně asfaltových vrstev.

Větší rekonstrukci a vyztužení okrajových svahů podstoupí most přes Dlouhý potok na samých hranicích kraje. Vedle výměny vrstev vozovky budou provedeny nové zálivky kolem říms a nové těsnění dilatačních i pracovních spár.

„Opravu úseku plánujeme provést za úplné i částečné uzavírky s předpokládanou dobou realizace čtyři měsíce,“ uvedl Martin Buček, mluvčí ŘSD.

Momentálně investor připravuje veřejné výběrové řízení na zhotovitele. Přesný termín zahájení oprav i dopravních omezení zatím nemá. „Předpokládáme zahájení stavby ve druhé polovině tohoto roku,“ naznačil jen Buček.

Aby toho pro tento region nebylo málo, už v dubnu by měla začít uzavírka silnice druhé třídy číslo 345 ze Ždírce nad Doubravou na Chotěboř. V chotěbořské místní části Bílek se bude měnit vodovod a opravovat propustek. Silnice dostane nový povrch.

  • Nejčtenější

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zvláštní režim? Monitorovací vůz s kamerami projel místy, kde neměl co dělat

3. května 2024  14:16

Řidiči kamerového auta v Jihlavě kontrolují, jestli ostatní šoféři dodržují pravidla nově...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Návštěvník z Polska. Na Žďársku pobíhá rys s obojkem, z lidí strach příliš nemá

3. května 2024  15:41

Skutečně nestandardní chování má rys, kterého opakovaně viděli v uplynulých dvou týdnech na...

Nádraží Pouště, obchodní dům Polygon. Policie má u Jihlavy výcvikové město

6. května 2024  15:11

Znáte dobře Vysočinu? Pak jistě budete mít představu, kde se nachází vlakové nádraží Pouště střed....

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Propojka zklidní dopravu ve Žďáře, od července 2025 uleví rušné Brněnské ulici

6. května 2024  8:38

Více než jedenáct tisíc aut denně projede žďárskou Brněnskou ulicí. Intenzivní provoz na tomto...

Parkování zdarma v království modrých čar? Radnice si drží místa pro úředníky

5. května 2024  9:11

I v oblasti modrých zón v centru Jihlavy se dají najít parkoviště, která jsou stále zdarma. Nejsou...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...