Přibyslav přijme jako první obec na Havlíčkobrodsku utečence z Barmy. Osmičlenná rodina by se měla nastěhovat už 8. března. Ilustrační foto

Přibyslav přijme jako první obec na Havlíčkobrodsku utečence z Barmy. Osmičlenná rodina by se měla nastěhovat už 8. března. Ilustrační foto | foto: Petr Štefan, iDNES.cz

Přibyslav přijme uprchlíky z Barmy, do města se nastěhují za měsíc

  • 6
Za měsíc získá Přibyslav novou národnostní menšinu a rozroste se o osmičlennou rodinu z Barmy. Město Asiaty přijme na základě dohody s ministerstvem vnitra o pomoci barmským uprchlíkům. Utečencům pomůže jako první město na Havlíčkobrodsku.

"Nabídlo nám to ministerstvo vnitra. Bez jakýchkoliv výhrad to zastupitelé jednomyslně schválili. Postaráme se tu o Barmánce po všech stránkách," konstatoval starosta města Jan Štefáček. 

Barmská rodina, která by do města měla přijet už 8. března, dostane částečně zařízený byt. Obsadí ho rodiče s pěti dětmi, z nichž dvěma ještě nebylo ani šest let, a sedmadvacetiletý příbuzný. Dvěma mužům město zajistí práci, jeden bude pracovat pro městská sportovní zařízení, druhý bude mít na starost veřejně prospěšné práce.

Děti by v Přibyslavi měly navštěvovat školská zařízení. "Už druhý den po příjezdu chlapec nastoupí do šesté třídy základní školy," informovala vedoucí odboru sociální péče Jarmila Málková. Sedmileté děvčátko nastoupí do mateřské školy.

Přibyslav utečencům zařídila asistentku

V prvních měsících bude mít rodina k dispozici svou asistentku. Ta pomůže s orientací v Přibyslavi. "Budu za nimi každý den docházet a pomáhat jim s každodenními věcmi. Nic za ně ale dělat nebudu, vše musí sami. Jen je budu doprovázet a pomáhat překonat jazykovou bariéru," prozradila koordinátorka pobytu uprchlíků Ilona Loužecká.

Právě neznalost českého jazyka bude v prvních měsících pro cizince nejvíce limitující. V Česku jsou sice už od léta a česky se postupně učí, jejich znalosti ale zatím na běžnou domluvu nestačí. Angličtinu trochu ovládá jen rodinný příbuzný, který před útěkem z Barmy učil na střední škole.

Po nastěhování rodiny do Přibyslavi by se měla uskutečnit jakási seznamovací beseda s občany, kde by i uprchlíci představili svou zemi, své tradice i třeba kuchařské a hudební umění.

Lékaře domluví město, pojištění zajistilo ministerstvo

Důležitější ale bude oběhat všechny úřady a sehnat lékaře. "Dětského lékaře už jsme domluvili, brzy se dohodneme i s gynekologem. Zbývá rodině sehnat obvodního lékaře a zubaře," vyjmenovala Loužecká. Zdravotní pojišťovnu i cizineckou policii už Barmáncům zařídilo ministerstvo vnitra.

Přibyslav je prvním městem na Havlíčkobrodsku, které uprchlíky před násilným politickým režimem z Barmy přijalo. Stejnou nabídku před rokem odmítl Havlíčkův Brod.

Přibyslav za svou ochotu dostane od ministerstva rovných 700 tisíc jako odměnu za vyhovění žádosti, 80 tisíc na vybavení jejich domácnosti a 42 tisíc korun na asistentku.