Povodí Vltavy chce během následujících čtyř měsíců z řeky vytěžit a odvézt přes...

Povodí Vltavy chce během následujících čtyř měsíců z řeky vytěžit a odvézt přes čtyři a půl tisíce metráků bahna. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Čištění koryta Sázavy uzavře na čtyři měsíce nábřežní cyklostezku

  • 4
V Havlíčkově Brodě začne velké čištění koryta řeky Sázavy. Povodí Vltavy během následujících čtyř měsíců chce z řeky vytěžit a odvézt přes čtyři a půl tisíce metráků bahna. Kvůli přístupu těžké techniky k řece však bude muset být do podzimu uzavřena část cyklostezek na nábřežích.

„Odstraněním sedimentů dojde k pročištění koryta Sázavy od nánosů. Tím bude dosaženo zlepšení odtokových poměrů v blízkosti centra Havlíčkova Brodu a tím dojde také ke snížení rizika vzniku povodní,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Odbahnění se bude týkat dvou konkrétních úseků. Jeden se nachází podél sportoviště v Plovárenské ulici a sousední softbalové Hippos arény. Druhý potom od lávky u Rica směrem k jezu u městského kina a divadla.

„Předpokládáme, že práce potrvají čtyři měsíce, tedy zhruba do poloviny října 2021. Bude při tom odstraněno celkem 4 644 kubických metrů sedimentů,“ prozradil Roldán.

V řece je na obou místech skutečně enormní vrstva nánosů. „U břehů řeky je vidět pouhým okem, jak sedimenty vystoupají nad hladinu. Až budou odstraněny, průtok vody bude znatelně plynulejší,“ poznamenal mluvčí.

Z koryta řeky bude sedimenty vybírat bagr. Nakládat je bude na auta, jež budou bahno odvážet do mezideponie (dočasné skládky) vytvořené v areálu střediska údržby zeleně technických služeb naproti Ricu. Tam bude bahno usychat, teprve poté bude odváženo k likvidaci.

Odbahnění části řeky s sebou ovšem přinese podstatná omezení, z nichž mnoho lidí radost mít nebude. Na obou místech, kde se bude pracovat, bude muset být na celé čtyři měsíce uzavřena nábřežní cyklostezka. 

„K uzavírce dojde v místě Hippos arény podél pravého břehu Sázavy. Na levém břehu řeky bude zcela uzavřena část cyklostezky podél areálu technických služeb,“ upozornil Hugo Roldán.

„Přístup k nemovitostem podél levého břehu bude zajištěn obousměrně po cyklostezce od mostu u svaté Kateřiny, vjezd a výjezd vozidel stavby umožní ulice Bělohradská,“ doplnila mluvčí městského úřadu Alena Doležalová.

Most nemá dostatečnou nosnost

V případě stezky u Hippos arény by se omezení mělo týkat pouze dráhy pro inline bruslaře. Hlavní přístupová cesta k aréně i ke sportovištím by měla zůstat normálně otevřená. Jen bude třeba dbát zvýšené pozornosti, odjíždět tudy budou naložená nákladní auta.

Jak z vyjádření obou mluvčích vyplývá, nákladní auta od Hippos arény k technickým službám nebudou jezdit nejkratší možnou cestou přes most u Rica.

„Výjezd vozidel stavby bude zajištěn na ulici Žižkova,“ pravil Roldán. Most nemá dostatečnou nosnost a na potřeby nákladních aut není ani dost široký. Problém by byl vůbec se na něj z Plovárenské ulice vytočit.

Uzavírky cyklostezek a zahájení odbahnění koryta řeky mělo původně začít už v polovině června, nakonec ale bylo vše posunuto až na začátek letních prázdnin. Práce v Sázavě přijdou Povodí Vltavy celkem na více než šest a čtvrt milionu korun.