Kdo se někdy v Jihlavě vypravil na krajské policejní ředitelství, na...

Kdo se někdy v Jihlavě vypravil na krajské policejní ředitelství, na polikliniku či do nemocnice autem, ten dobře ví, že největším oříškem je zde parkování. Situaci by měl výrazně zlepšit parkovací dům na místě současného parkoviště vedle policejní budovy. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Policie si nechá u krajského ředitelství v Jihlavě postavit parkovací dům

  • 3
V příštím roce by v těsném sousedství budovy krajského policejního ředitelství v Jihlavě měl vyrůst nový parkovací dům. Novinka by mohla alespoň částečně vyřešit kritické parkování v této lokalitě. Naproti policii se totiž nachází nemocnice, Dům zdraví a sídliště. Najít volné místo je tam téměř nemožné.

Část míst pro odstavení aut ve frekventované lokalitě zabírají zaměstnanci dotčených institucí dojíždějící do práce a zbytek připadá pro návštěvníky a pacienty. K situaci přispělo i to, že několik parkovacích zálivů před budovou policie zaniklo vybudováním nových trolejbusových zastávek.

Když není místo na dostupných parkovištích, lidé hledají parkování v ulicích na blízkém sídlišti, což se zase nelíbí místním, a navíc se v budoucnu tato stání zřejmě budou měnit na rezidenční.

Důvodů, proč se nyní krajské policejní ředitelství rozhodlo vybudovat parkovací dům, který nabídne celkem 94 parkovacích míst a bude jej moci částečně využívat i veřejnost, je hned několik. Policie chce především najít parkování pro svá vozidla. Provozuje jich na 400.

„Dispoziční a technické řešení současných garáží, které jsou uvnitř areálu ředitelství, neumožňují žádný realizovatelný stavební zásah, kterým by se tyto garáže zvětšily, a tím se počet parkovacích míst navýšil,“ vysvětluje Miloš Trojánek, ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Služební auta stojí zaparkovaná venku na nádvoří uprostřed areálu krajského ředitelství. „To s ohledem na vybavení vozidel, potřebu připojení na zdroj elektrické energie a také s ohledem na klimatické podmínky, není vhodné,“ dodal Trojánek.

Dalším důvodem je umožnit parkování policistům, občanským zaměstnancům ředitelství i veřejnosti. „Parkovací dům by mohli využívat i lidé, kteří si sem jedou vyřídit své záležitosti - například jdou podat vysvětlení, vyřídit si zbrojní průkaz či prostudovat spis. Nyní nemají příliš možností kam odstavit auto,“ dodává policejní mluvčí Dana Čírtková.

Kraj slíbil 20 milionů, polovinu dal na podzim

Stavbu parkovacího domu za 60 milionů korun, který vyroste v ulici Dr. Jiřího Procházky, podpoří finančně i Kraj Vysočina. Celkem jde o částku 20 milionů korun rozdělenou do dvou plateb. První část poskytl Kraj Vysočina formou darovací smlouvy loni na podzim, o druhé platbě rozhodne dnešní zastupitelstvo. S částkou 10 milionů korun kraj počítal i v rozpočtu na tento rok. Rada kraje pak doporučila zastupitelům materiál ke schválení.

„Okolností, která měla zásadní vliv na realizaci záměru i na podporu Kraje Vysočina, je umístění budovy Krajského ředitelství policie v lokalitě v blízkosti Domu zdraví, Nemocnice Jihlava a bytové zástavby, kde je velká poptávka po volných parkovacích místech,“ konstatoval hejtman Vítězslav Schrek.

„Tím, že budou mít zaměstnanci policie možnost zaparkovat služební i soukromá vozidla v nově vybudovaném parkovacím domě, uvolní parkovací místa v okolí bytových domů pro ostatní veřejnost. Policie také opustí velkou část dosavadního sdíleného parkování v areálu jihlavské nemocnice, kde je nyní počet míst z důvodu stavebních prací také výrazně omezený,“ připomněl hejtman.

Parkovací dům bude stát na pozemcích ředitelství v místech, kde se nyní nachází nekryté služební parkoviště. Měla by to být dvoupatrová stavba s jedním podzemním patrem, jedním nadzemním patrem a s parkováním na střeše, která bude provozně propojená s budovou krajského ředitelství.

„Nabídne celkem 94 parkovacích míst. Z toho 58 krytých stání upravených a vybavených pro parkování policejní techniky. Zbývajících 36 parkovacích míst bude na střeše. V objektu budou také zřízeny nabíjecí stanice pro elektromobily,“ dodává policejní mluvčí Čírtková s tím, že začít stavět by se mělo již letos.