Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spotřeba mléka klesá. Za vysoké ceny mohou řetězce, volají zpracovatelé

  8:31
Spotřeba mléčných výrobků v České republice po dlouhých letech poklesla. Na zahájení Mlékárenského dne v Přibyslavi to prohlásil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Za nižší spotřebu mohou hlavně vyšší ceny. Podle mlékáren jsou na vině drahých potravin obchodní řetězce.

Spotřeba mléka po dlouhých letech v Česku loni poklesla. I kvůli ceně. Výrobci mléčných produktů právě dnes své novinky prezentují na Mlékárenském dni v Přibyslavi. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Za loňský rok klesla průměrná spotřeba mléčných výrobků o 16 kilogramů na 249 kilogramů na osobu za rok. To je pokles o 6,4 procenta,“ konstatoval Kopáček, který je zároveň zástupcem Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace.

Producenti a zpracovatelé mléka v tom vidí mimo jiné reakci zákazníků na rostoucí ceny. A z nich pak viní obchodní řetězce.

„Jeden z řetězců nás pět let nutil, abychom drželi stejnou cenu. V regálech obchodu ale náš výrobek za tu dobu podražil o pět korun. Proto jsme od spolupráce odstoupili,“ popisoval Matěj Pastrňák, spolumajitel kozí farmy v Ratibořicích.

Kdo si při sestavování cen ukousne největší podíl, otevřeně zdůraznila i prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. I ona jednoznačně vidí za vysokými cenami potravin marže obchodníků.

„Obchodní přirážka na jogurty je v průměru 105 procent. Cenu určují obchodní řetězce. A to nejsou žádní lidumilové. Jejich postoj brzdí prodej českých mléčných produktů,“ prohlásila před zástupci přibližně dvaceti českých mlékáren.

Do konce roku už mléčné výrobky nepodraží

Zpracovatelé mléka neprožívají jednoduché období. Po covidových restrikcích, ztrátě trhů v Rusku a razantním zdražení energií se mnozí z nich těžko drží nad vodou. „Platba za plyn nám z měsíce na měsíc vzrostla na šestinásobek. Vyjednat s řetězci cenu byl boj,“ zmínil Michal Široký z Jaroměřické mlékárny.

„Letošní rok není o inovacích a investicích do rozšiřování výroby. Je o investicích do zvýšení efektivity a do energetických úspor,“ naznačil, kam nyní zpracovatelé mléka míří, Aleš Malenka, generální ředitel skupiny Savencia, do níž patří například bývalá přibyslavská Pribina nebo Hodonínská mlékárna.

Nahrát opětovnému růstu spotřeby mléčných výrobků by podle Kopáčka mohla výkupní cena mléka. Ta se od počátku roku soustavně snižuje. Zatímco v lednu byla vyšší než 13 korun, v létě klesla pod deset. V srpnu se pohybovala kolem 9,70 koruny za litr.

„Očekáváme, že se v podzimních měsících cena ustálí. Ceny mléčných výrobků by měly stagnovat, případně ještě do konce roku mírně klesnout,“ odhadl Jiří Kopáček. Jak dodal, mléka je na trhu v letošním roce přebytek, což cenu ovlivňuje. V Česku je surové mléko dražší než například v Německu, Dánsku, Belgii a dalších evropských zemích, uvedl.

Farmářům rostou náklady, ale krátí se dotace

Co podle předsedy mlékárenského svazu spotřebu mléčných výrobků hodně ovlivnilo, je ukončení některých dotačních programů. Zmínil například dotace na podporu venkova, chov skotu na mléko nebo program Mléko do škol.

Na omezení některých dotačních titulů upozornil i ředitel Agrární komory ČR Václav Suchan. Podle něj je nešťastně načasované zejména omezení podpory chovu skotu pro mléko. „Děje se tak v době, kdy farmářům vzrostly náklady, ale mléko zlevňuje,“ poznamenal.

Krajský radní pro oblast zemědělství Pavel Hájek označil nižší poptávku po mléčných výrobcích za přirozenou. Drahé ceny nepřisuzuje jen obchodním řetězcům, ale dává je na vrub celému domácímu i mezinárodnímu trhu. „Netýká se to jen zemědělství a musíme se s tím smířit,“ podotkl.

Kraj chce odebírat mléko do svých zařízení

Kraj Vysočina chce farmářům a zpracovatelům mléka pomoci. Připravuje projekt, v jehož rámci by bylo možné, aby regionální farmáři a mlékaři dodávali své produkty přímo do zařízení zřizovaných krajem. Šlo by hlavně o kuchyně nemocnic a sociálních ústavů i školní jídelny.

„Pracujeme na tom, aby se jednalo o jednotný systém, který by nefungoval jen na Vysočině, ale obecně v celé České republice. Snad se nám ho podaří nastavit v příštím roce,“ vzkázal vysočinský radní.

Konference mlékárenských podniků a profesních i zastřešujících organizací se v Přibyslavi koná každoročně na začátku září. Předchází takzvanému Mlékárenskému dni, který se na náměstí odehraje právě dnes.

Zúčastněné mlékárny při něm nabízejí své produkty ve stáncích na náměstí a ve sklepeních pod radnicí. Obvykle mnohé z nich představují novinky ve svém sortimentu. Součástí akce jsou i soutěže o nejchutnější výrobky. Mlékárenský den se letos v Přibyslavi koná už po dvaatřicáté.

  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

ŘSD opraví barokní most, který autem poničil opilec. Napáchal škodu za 750 tisíc

20. května 2024  12:03

Barokní most poblíž žďárského zámku, cennou kulturní památku z první poloviny 18. století, hyzdí už...

Cenné mokřadní louky na Jihlavsku se dočkají péče, ochránce podpořil kraj

20. května 2024  8:23

Pestrý kus krajiny protkaný řadou potůčků, s prameništi a zbytky mokřadních i rašelinných luk. Tak...

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Snil jsem, že každá ves bude mít kapli, říká farář a bývalý parašutista

19. května 2024  9:50

Děkan Zdeněk Krček po 28 letech opouští Polnou a vrací se z rodinných důvodů do rodné obce Bystré u...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...