Mladá žena v roušce prochází odletovou halou Letiště Václava Havla v Praze....

Mladá žena v roušce prochází odletovou halou Letiště Václava Havla v Praze. (10. března 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Nakaženým na Vysočině je montér. Vrátil se z Itálie a vystrašil sousedy

  • 15
První vysočinským případem nakažení koronavirem je muž ze Žďáru nad Sázavou, konkrétně ze čtvrti Vysočany. Její obyvatele okolnosti případu vystrašily. Rodinný přítel naopak tvrdí, že se muž choval velice zodpovědně.

Muž narozený v roce 1964 měl být podle některých sousedů po příjezdu z Itálie, kam jezdí pracovat jako montér, několik dní doma, aniž by vyhledal lékařskou pomoc. To ovšem striktně popřel přítel jeho rodiny Pavel Kadlec.

„Do Itálie za prací odjížděl v lednu, kdy situace nebyla nijak vyhrocená. Před dvěma týdny, kdy se nemoc šířila, začal mít obavy, ale zaměstnavatel ho ujistil, že je vše v pořádku,“ popsal Kadlec.

Před několika dny ovšem muž začal pociťovat příznaky nachlazení, minulý pátek dopoledne se proto rozhodl pro cestu domů.

Domácí testy zatím obstarává jedna sanitka

K domácímu testování pacientů, kteří mají podezření na nákazu koronavirem, je na Vysočině zatím vyčleněn jeden sanitní vůz. Ten vyráží ze základny krajských záchranářů v Jihlavě.

„Ale v případě potřeby a na pokyn krajské hygienické stanice jsme schopni ve spolupráci s jihlavskou nemocnicí vyčlenit další výjezdovou skupinu,“ uvedl mluvčí záchranné služby Petr Janáček.

„Spojil se s rodinou a společně se řídili pokyny hygienické stanice, kterou kontaktovali. Jeho syn s přítelkyní se z domu raději odstěhovali. Partnerka před jeho příjezdem dala na bránu roušku, do domu vstupoval chráněný a celý víkend byl v karanténě,“ přiblížil sled událostí rodinný přítel.

V pondělí se rodina obrátila na mužova obvodního lékaře a testy pak potvrdily koronavirus. Pacient je nyní v domácí karanténě, rodině nakupují příbuzní a přátelé. „Ale věci si nepředávají osobně. Chovají se zodpovědně a řídí se všemi pokyny,“ prohlásil Kadlec.

Partnerka nakaženého pracuje ve žďárské strojírenské firmě Žďas, která patří k největším zaměstnavatelům v kraji - práci dává zhruba dvěma tisícovkám lidí.

Podle mluvčí firmy Evy Málkové však zaměstnanci obavy z nákazy koronavirem mít nemusejí. „Žena už po návratu manžela z Itálie nešla do práce, tudíž nemohlo dojít k přenosu na další zaměstnance,“ konstatovala Málková.