Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Meziříčskou knihovnu čeká modernizace, ale i stěhování desítek tisíc svazků

  11:21
V moderní a všestranné zařízení se promění knihovna ve Velkém Meziříčí. Městu se povedlo získat dotaci ve výši bezmála 66 milionů korun, která pokryje většinu devadesátimilionových nákladů. Kvůli rekonstrukci se služby na dva roky přesunou do náhradních prostor. Stěhovat se budou desítky tisíc svazků.
Knihovna ve Velkém Meziříčí se v následujících letech výrazně promění. Stane se...

Knihovna ve Velkém Meziříčí se v následujících letech výrazně promění. Stane se z ní moderní a všestranné zařízení. Takto by měla vypadat dle zveřejněných vizualizací. | foto: Archiv Městského úřadu Velké Meziříčí

„Městská knihovna si rekonstrukci a přístavbu zaslouží, usilovali jsme o ni mnoho let. Jsem rád, že se to konečně povedlo a věci se pohnou kupředu. Zvýší se tím nejen komfort pro čtenářskou obec, ale i pestrost kulturního vyžití ve městě,“ vyjádřil se velkomeziříčský starosta Alexandros Kaminaras.

Stavební práce by měly odstartovat v první půli příštího roku, s dokončením se počítá do září 2026. Poté knihovna přivítá veřejnost ve zcela nové podobě. Místo stávající budovy, jež pochází ze 70. let, bude k dispozici moderní areál. Kompletně bezbariérový interiér nabídne úplně jiné členění, než jsou nyní návštěvníci zvyklí.

Meziříčí chystá velkou přestavbu knihovny, děti se dočkají nory na zahradu

„Nebudeme se již držet striktního oddělení prostor pro děti, pro dospělé, pro čítárnu. Vše se propojí a více otevře, včetně vstupu do zahrady s novým altánem a posezením. Na jeden průkaz bude možné se pohybovat po celém areálu knihovny, také výpůjční pult bude společný,“ přibližuje plány ředitelka meziříčské knihovny Ivana Vaňková.

Některé prostory dle jejích slov i přibudou - půjde o multifunkční sál, jenž poslouží pro přednášky, besedy, kurzy i výstavy.

„Naší chloubou je malé divadlo, které je nyní spíše provizorně vybudované ve sklepě. Teď se mu ale konečně dostane patřičné pozornosti - bude mít nové hlediště, jeviště, opony, odpovídající ozvučení, scénické osvětlení. Můžeme tam klidně dělat i videomapping a podobně,“ vylíčila ředitelka.

Především dětské návštěvníky potěší i řada netradičních prvků. Například zevnitř knihovny se děti dostanou do zahrady speciální norou a jedno schodiště bude nahrazeno skluzavkou.

Dočasný azyl v budově charity

Rekonstrukce a rozšíření s sebou ale přinese i stěhování, které by mělo dle Vaňkové vypuknout pravděpodobně v březnu či dubnu nadcházejícího roku. Knihovna se tak na čas přemístí do provizorních prostor nedaleké a nyní nevyužité budovy Charity v Poštovní ulici.

Městský objekt sloužil naposledy jako sportovní centrum, dříve byly ale jeho prostory využívány jako kino, školní jídelna, tělocvična základní školy či lékárna. Město na projekt nutný pro změnu v užívání stavby uvolnilo 68 tisíc korun.

„Přistupujeme k tomu s rozumem a nehrneme se do žádných velkých úprav, přece jen to bude přechodné působiště. Musí se tam vymalovat, spravit kotle, místy upravit podlahové krytiny, jinak jde o vhodný a dostačující objekt,“ konstatovala Vaňková.

Ta již má promyšlené vnitřní uspořádaní, aby se tam knihovna se vším svým vybavením efektivně „poskládala“. Na stěhování je už nastřádáno kolem pěti set krabic. Přemístit se totiž bude muset 40 tisíc kusů převážně knih, ale také zvukových nosičů nebo společenských her.

O oblíbené akce lidé nepřijdou

Výpadek služeb během stěhování se knihovna pokusí minimalizovat. „Určitě nepůjde o několikaměsíční přerušení provozu. Podle našich současných odhadů vše zabere tak tři, nejvýše čtyři týdny,“ uvedla ředitelka.

Lidé podle ní nepřijdou ani o oblíbené akce, jichž pořádá knihovna velké množství. „Naší snahou je udržet maximum služeb, a to nejen výpůjčních, ale třeba i výstavních. Celá léta u nás například vystavuje základní umělecká škola, každý rok tu míváme i díla z gymnázia. Jsou to tradiční záležitosti, které chceme zachovat i na přechodném působišti,“ popsala Vaňková.

Nová krajská knihovna je plná vychytávek, ale na čtenáře musí stále čekat

Pokračovat budou i besedy, programy pro školy, keškové hry po městě a další aktivity, na něž je veřejnost zvyklá. Omezení se tak dotkne nejspíš jen akcí na zahradě, která v budově charity není k dipozici.

Velkých úprav se ale má v dohledné době dočkat například i Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou. „Rekonstrukce se bude týkat bezbariérového přístupu do budovy, revitalizace sociálního zařízení, nového výtahu i exteriéru. Kompletní proměnou projde interiér v oddělení pro děti i dospělé, včetně moderního vybavení dle návrhu architekta Petra Baletky,“ nastínila mluvčí žďárské radnice Blanka Sobolová.

Proměna knihovny by měla vyjít řádově na desítky milionů korun, také Žďárští ale doufají v dotaci, jež může pokrýt 85 procent nákladů.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...