Kamenná kašna v Želetavě stojí poblíž mariánského sloupu. Její oprava je předzvěstí připravované rekonstrukce celého želetavského náměstí. | foto: Radim Janíček

Celková proměna želetavského náměstí letos začala opravou barokní kašny

  • 0
V Želetavě na Třebíčsku začala oprava kamenné kašny ze 17. století. Práce jsou předzvěstí revitalizace celého náměstí Míru. Tu v městysi, kde žije přes 1 500 obyvatel a který protíná mezinárodní silnice mezi Jihlavou a Znojmem, plánují na příští volební období.

„Kašna vlastně nikdy nebyla rekonstruována a už prosakovala. Doposud do ní tekla voda samospádem z rybníku. Teď tam přidáme nádrž a voda bude cirkulovat, aby se už nezanášela,“ popsal Radek Malý, starosta Želetavy.

Čtvercová kašna stojí poblíž mariánského sloupu na travnaté ploše vedle hlavní silnice spojující Jihlavu se Znojmem a Vídní. Pozdně barokní kamenické dílo ze 17. století bylo upraveno v roce 1818. Kolem něj stojí čtveřice lip vysazených roku 1918.

Rekonstrukce má stát přes 700 tisíc korun s termínem dokončení zřejmě letos v říjnu. „Jestli tam ještě letos napustíme vodu, nebo to necháme až na jaro příštího roku, uvidíme podle počasí,“ doplnil Malý.

Opravená kašna bude pevným bodem náměstí, které se poté začne měnit. Nejdříve plánuje vedení městyse upravit autobusové nádraží v blízkosti. „Poté bychom rádi revitalizovali náměstí jako celek,“ doplnil starosta.

Provoz na náměstí Míru je nyní kvůli silnici číslo 38 velmi rušný, jezdí tudy i řada kamionů. Navíc je hned u kašny rozlehlá křižovatka, z níž auta odbočují směrem na Třebíč.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit