Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Do Brodu míří zahraniční investor, u letiště nabídne desítky nových míst

  • 5
Do průmyslové zóny u havlíčkobrodského letiště míří nový investor. Zahraniční společnost podnikající v oblasti strojírenství by tam měla postavit závod. Práci by měla dát až šesti desítkám lidí. Prodej pozemku schválili na svém posledním jednání brodští zastupitelé.

Radnice do prodeje vložila zhruba 17 tisíc metrů čtverečních. Je to plocha, na níž v minulosti stálo šest původně vojenských budov. Protože o ně delší dobu nebyl zájem, nechalo je město strhnout a do prodeje pustilo vyčištěný téměř dvouhektarový pozemek.

Z kasáren je dnes průmyslová zóna

Bývalá kasárna získal Havlíčkův Brod bezúplatným převodem od armády před deseti lety. Převod se týkal přibližně 65 hektarů plochy s desítkami budov. Majetek byl tehdy oceněn na necelých 200 milionů korun. Město nechalo areál rozparcelovat a prodávalo ho zájemcům. Vznikla z něj průmyslová zóna pro obchod, služby a drobnější výrobu.

„Mezi investory je zájem o volné pozemky daleko větší než o ty zastavěné, které by si museli sami upravit,“ vysvětloval před časem místostarosta Čeněk Jůzl.

Jeho slova se teď vyplnila. Pozemky získá brodská stavební společnost Chládek a Tintěra. Ta na nich zajistí stavbu haly pro zahraničního investora.

„Jedná se o společnost působící v oblasti strojírenství. V Brodě by chtěla vybudovat své zastoupení pro Česko a Slovensko i výrobní prostory,“ přiblížil Jůzl.

Za prodej pozemků město získá 10,3 milionu korun. Na celé transakci vydělá i v součtu s demolicí původních budov, jež stála něco přes pět milionů.

„Nabídka zájemce lehce překročila minimální stanovenou cenu. Vyhovoval i firmou představený koncept a vznik nových pracovních míst,“ podotkl vedoucí ekonomického odboru Josef Jukl.

Na podobném principu už v poslední době v areálu bývalé kasárna podniká několik firem. Nový vlastník pozemků zajistil příchod například společnosti obchodující se zemědělskou technikou i firmy na recyklaci elektrozařízení.