Ledová stěna ve Víru slouží horolezcům. Přijít mohou i večer

  • 0
Trvalo to, ale nakonec se nadšenci do zimního lezení dočkali. Přestože si letos pořádné mrazy dávaly na čas, podařilo se ledovou stěnu ve Víru na Žďársku vytvořit o měsíc dříve než minulý rok. První lezci se na ni vydali tuto sobotu.

„Termín je pořád dobrý, zejména v porovnání s loňským rokem. V některých letech jsme lezli hned po Novém roce, ale pak jsme třeba na měsíc museli přestat kvůli oteplení,“ srovnává Tomáš Koutský, jeden ze členů horolezeckého oddílu.

Po týdnu snažení jsou skály na pravém břehu řeky Svratky pár set metrů po proudu pod hrází známé přehrady pokryty ledem. Romantická scenerie by mohla posloužit jako lokace v Mrazíkovi.

„Vrstva ledu na skále má zhruba půl metru. V sobotu v devět hodin ráno zpřístupníme stěnu prvním návštěvníkům,“ prohlásil před zahájením provozu Koutský.

Zprovoznění stěny připravovalo celkem devět lidí. Zajistit museli například výměnu hadic na vrcholu Velké i Malé věže, aby se voda lépe rozstřikovala. Vodu ze Svratky dostávají nahoru pomocí čerpadla.

Zaledovaná je Velká i Malá věž a také Žlab. Pro lezce je připraveno sedmnáct lan, takže do akce může najednou až 34 horolezců. Vždy jeden z páru šplhá s pomocí cepínů a maček po skále, druhý jej jistí dole. V chatě Krabička pod skalami funguje také půjčovna. Kompletní vybavení od sedáku po přilbu přijde na 250 korun.

Víkend pro nováčky

Pokud by si chtěl lezení vyzkoušet někdo bez zkušeností, bude mít ideální příležitost druhý únorový víkend. „Na 9. a 10. února máme naplánovaný metodický víkend. To je akce určená široké veřejnosti, kde se zájemcům věnují svazoví instruktoři,“ uvedl Koutský. 

„Jinak vyžadujeme, aby návštěvníci měli alespoň horolezecké základy. To znamená, aby se uměli navázat a jistit a měli návyky ze skal nebo umělé stěny. Během chvilky jim dáme základ s mačkami a cepíny,“ dodává.

Naopak o týden později, 16. února, se pod přehradou předvedou skuteční mistři. Vrcholem sezony bývá každoročně závod v lezení na rychlost s názvem Vírský cepín.

Návštěvníci ledové stěny mají letos k dispozici zase o něco vylepšené zázemí. „Ve vyhřáté chatě je k dispozici i šatna a toalety,“ vyzdvihuje Koutský. Ty tam jsou spartánské podmínky let minulých.

Ledová stěna funguje také večer za umělého osvětlení až do půl deváté. V českých poměrech jde o poměrně unikátní záležitost. Podobná atrakce funguje zřejmě už jen v bývalém žulovém lomu v Liberci, v některých horách jsou přírodní ledopády. Vírská Velká věž má na výšku kolem čtyřiceti metrů, lezci stoupají zhruba do půlky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz