Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žluté vlaky na tři a půl roku opustí Vysočinu, pak nahradí České dráhy

  15:58
Vysočina letos v létě přijde o množství párů vlakových spojů. Z trati mezi Prahou a Brnem přes Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou odejde společnost RegioJet. Své spoje vrátí na první koridor přes Pardubice a Českou Třebovou, kde skončí výluky. Na Vysočinu se žluté vlaky vrátí až v roce 2026.
Žluté vlaky RegioJet budou přes Vysočinu jezdit už jen do konce letošního června. Znovu se objeví až za tři a půl roku.

Žluté vlaky RegioJet budou přes Vysočinu jezdit už jen do konce letošního června. Znovu se objeví až za tři a půl roku. | foto: Student Agency

Nebývale širokou nabídku železničních spojů mají cestující na hlavní trati skrz Vysočinu od předloňského prosince. Na trať přes Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou přesunuly České dráhy i RegioJet kvůli rekonstrukci prvního koridoru u České Třebové podstatnou část svých spojů.

Bez přestupu tak je možné z Vysočiny cestovat nejen do Prahy a do Brna, ale také třeba do Bratislavy, Vídně, Budapešti, Žiliny, či dokonce na chorvatské pobřeží do Rijeky či Splitu. Žluté vlaky RegioJet pak cestujícím nabídly v těchto končinách dosud nevídaný komfort, čemuž se i v rámci konkurenčního boje rychle přizpůsobily České dráhy.

Zlaté časy cestování po železnici pro sever Vysočiny však zanedlouho skončí. Spoje, které jezdí odklonem přes Vysočinu, se v polovině roku na modernizovaný první koridor vrátí.

„Potvrzujeme, že od 1. července, kdy bude ukončena výluka u Brandýsa nad Orlicí, budou všechny vlaky RegioJet na lince Praha –⁠ Brno opět trasovány přes Českou Třebovou. Cestovní čas se tak na této trase zkrátí o 26 minut na 2 hodiny a 33 minut,“ informovala mluvčí společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Doprava se vrátí do stavu před dvěma roky

Týkat se to bude všech deseti párů žlutých vlaků, jež přes Brod a Žďár nyní denně jezdí. Mezi nimi i mezistátních expresů. Stejně tak budou moci vysočinští dovolenkáři využít sezonní přímé spoje do Rijeky jen v době od 16. do 30. června. Od července do nich nasednou nejblíže až v Pardubicích nebo Brně.

Podobné plány spřádají i České dráhy. Od července se na trať přes Pardubice a Českou Třebovou vrátí spoje Metropolitan a railjet Vindobona. Množství spojů už ale ČD zpět vrátily.

„Nejprve byl obnoven provoz rychlíků Svitava z Prahy přes Českou Třebovou do Brna, které jezdí v celé trase od prosincové změny jízdního řádu,“ shrnul mluvčí národního dopravce Petr Šťáhlavský s tím, že se situace vrací do stavu před dvěma roky a spojení s Prahou a Brnem zajistí opět jen rychlíky Vysočina, byť s modernějšími vagony.

„Je to velká škoda,“ smutní havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek. „Takové kroky nepřispívají ke zkvalitnění života na Vysočině. Trochu jsem doufal, že by dopravci mohli na zdejší železniční trati ponechat více spojů,“ vyjádřil se.

Rychlíkové spoje čeká radikální změna

„Alespoň na chvíli jsme si připomněli, jak významný byl Havlíčkův Brod železničním uzlem a jak dobře se odsud po železnici jezdilo. Opět jsme si navykli na dávný komfort. Sám jsem z Brodu nedávno jel vlakem do Vídně a byla to paráda,“ dodal místostarosta.

Havlíčkův Brod je historicky největším železničním uzlem na Vysočině. Koleje odtud vedou do pěti směrů. Největší rozmach tento způsob dopravy zažíval v 90. letech minulého století, kdy na brodském nádraží zastavovaly i mezinárodní expresy EuroCity a InterCity, než byly převedeny na hlavní koridor. Poslední rok a půl tuto zašlou slávu v mnohém připomněl.

Stav, který začne prvním červencovým dnem, potrvá tři a půl roku. K další radikální změně dojde na konci roku 2026. To provoz rychlíkových spojů mezi Prahou a Brnem, případně Jihlavou, od Českých drah převezme právě RegioJet. Zvítězil v soutěži pořádané ministerstvem dopravy.

„Jako ekonomicky nejvýhodnější byla vybrána nabídka dopravce RegioJet a.s. Cestující se mohou těšit na nové vlaky a lepší dostupnost krajské Jihlavy. Smlouva o zajištění rychlíkové dopravy bude uzavřena na 15 let,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

ČD zůstanou osobní a spěšné spoje

Linku podle Kostřicové obslouží moderní nízkopodlažní jednotky polského výrobce Pesa. Konstruovány budou na rychlost 200 kilometrů v hodině, kterou ovšem využijí jenom na zlomku trasy, a nikoliv na Vysočině. Nasazeny mají být hned od počátku provozu.

„Jednotky budou klimatizované, cestující se budou moci zdarma připojit k wi-fi a využívat služby, které jsou u společnosti RegioJet již standardem,“ dodala mluvčí.

Společnost slibuje lepší propojení Jihlavy s Prahou, vlaky by měly jezdit každé dvě hodiny. Navíc by spoje v krajském městě měly zajíždět až na stanici Jihlava –⁠ město.

Do prosince 2026 ale RegioJet žádný provoz na Vysočině neplánuje. „V momentě, kdy budou naše expresní vlaky opět trasovány přes Českou Třebovou, nedává smysl z hlediska delší jízdní doby na trase Praha –⁠ Brno provozovat expresní spoje přes Vysočinu,“ dodala Janoušek Kostřicová.

České dráhy ovšem ani po roce 2026 z Vysočiny neodejdou. I nadále budou provozovat dopravu na regionálních tratích a zajišťovat provoz osobních a spěšných vlaků. Slibují při tom nasazení nových moderních souprav RegioPanter, RegioFox a RegioSpider. Všechny jsou nízkopodlažní, klimatizované, s wi-fi i zásuvkami pro dobíjení.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...