ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Toman, MF DNES

Hygienici vyráží na tábory, na Vysočině jich zkontrolují minimálně stovku

  • 0
Na Vysočině je během léta nahlášeno konání 183 táborů a 291 běhů. Zúčastní se jich více než 22 tisíc dětí. Krajští hygienici plánují zkontrolovat minimálně třetinu. Největší nedostatky nacházejí v kuchyních. Letos už naopak nemusí kontrolovat proticovidová opatření.

Při svých kontrolách se hygienici zaměřují kromě jiného na nakládání s odpady a splaškovými vodami. Rovněž sledují, jaké je zásobování pitnou vodou či jak je nakládáno s potravinami. Loni hygienici na Vysočině udělali na táborech 125 kontrol.

„Nejzávažnější pochybení, která jsme s provozovateli táborů řešili, bylo například překročení limitů mikrobiologických ukazatelů ve vodě ze studny zásobující tábor pitnou vodou,“ informuje Šimon Veleba, ředitel Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě.

V šesti případech jeho kolegové loni řešili problém ve stravování, jako jsou prošlé potraviny, chybná manipulace s odpady, nebylo odděleno mytí jídelního a kuchyňského nádobí, nebyla splněna povinnost informování o alergenech v potravinách, v kuchyni byla špatná provozní hygiena.

„V loňském roce jsme kontrolovali také dodržování mimořádných opatření a doporučení ministerstva zdravotnictví ohledně předcházení šíření onemocnění covid-19,“ dodal Veleba.

Oproti loňsku už nejsou pobyty dětí na letních táborech žádnými podobnými opatřeními svázány. Podle Covid Portálu ministerstva zdravotnictví je však i nadále doporučováno dbát na zvýšenou hygienu rukou a dodržování alespoň 1,5metrových rozestupů od ostatních.

Letos zatím táborníkům přeje i počasí. Po velmi slibném startu léta přišlo sice krátké ochlazení a srážky, to by se však mělo v nadcházejících dnech změnit. Meteorologové předpovídají postupné zvyšování teplot, které by měly šplhat dokonce až ke 35 stupňům Celsia.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit