V našem kulinárním speciálu Chuťovka, která je součástí aktuálního vydání časopisu ŽENA A ŽIVOT, jsme grilovali párky a připravovali z nich hot dogy. Upekli jsme si na ně originální žemle, aby na fotkách vypadaly dokonale. Chutnaly opravdu skvěle. Můžete se do toho pustit také.

Žemle na hot dogy

Příprava: 90 minut + kynutí

Na 6 kusů potřebujete:

250 g hladké mouky

3,5 g sušeného droždí

1 lžička krupicového cukru

5 g soli

60 g podmáslí

50 ml vody

1 žloutek 

1 lžíce řepkového oleje

20 g změklého másla

1. Do mísy prosejte mouku. Přidejte sušené droždí, sůl, cukr a promíchejte. Smíchejte spolu vlažnou vodu, v pokojové teplotě odstáté podmáslí, žloutek a olej a vmíchejte do moučné směsi. Nakonec zapracujte máslo a uhněťte malinko lepivé měkké těsto. Mísu s těstem zakryjte folií a těsto nechte kynout asi 90 minut.

2. Připravte si hranatý pekáček 30 x 20 cm a vymažte ho nejlépe vrstvičkou přepuštěného másla. Vykynuté těsto rozdělte na šest stejně velkých kousků. Každý kousek zpracujte do bochánku. Bochánek rozválejte a pak srolujte do tvaru rohlíku. Vložte do připravené formy. Rohlíky skládejte tak, aby mezi nimi byl dostatek místa. Až budou všechny vytvarované rohlíky naskládané v pekáčku, zakryjte ho a nechte je nakynout, až zdvojnásobí objem. 

3. Mezitím si vyhřejte troubu na 190°C, zvolte program horký vzduch. Než do ní rohlíky vložíte malinko na dno trouby šplíchněte vodu, aby se vytvořila pára. Rohlíky pečte 25-30 minut, dozlatova.

Další recepty a tipy na grilování, najdete ve speciálu Chuťovka, který je součástí vydání časopisu č.12. 

  14:12,  aktualizováno  16:00
Témata: těsto, Máslo, rohlík