Žemle na hot dogy
Příprava: 90 minut + kynutí
Na 6 kusů potřebujete:
250 g hladké mouky
3,5 g sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
5 g soli
60 g podmáslí
50 ml vody
1 žloutek
1 lžíce řepkového oleje
20 g změklého másla
1. Do mísy prosejte mouku. Přidejte sušené droždí, sůl, cukr a promíchejte. Smíchejte spolu vlažnou vodu, v pokojové teplotě odstáté podmáslí, žloutek a olej a vmíchejte do moučné směsi. Nakonec zapracujte máslo a uhněťte malinko lepivé měkké těsto. Mísu s těstem zakryjte folií a těsto nechte kynout asi 90 minut.
2. Připravte si hranatý pekáček 30 x 20 cm a vymažte ho nejlépe vrstvičkou přepuštěného másla. Vykynuté těsto rozdělte na šest stejně velkých kousků. Každý kousek zpracujte do bochánku. Bochánek rozválejte a pak srolujte do tvaru rohlíku. Vložte do připravené formy. Rohlíky skládejte tak, aby mezi nimi byl dostatek místa. Až budou všechny vytvarované rohlíky naskládané v pekáčku, zakryjte ho a nechte je nakynout, až zdvojnásobí objem.
3. Mezitím si vyhřejte troubu na 190°C, zvolte program horký vzduch. Než do ní rohlíky vložíte malinko na dno trouby šplíchněte vodu, aby se vytvořila pára. Rohlíky pečte 25-30 minut, dozlatova.
Další recepty a tipy na grilování, najdete ve speciálu Chuťovka, který je součástí vydání časopisu č.12.