A proč se jí vlastně říká zelená? Klasická kávová zrna, jak je známe, se nejprve několik týdnů suší na slunci. Potom prasknou a vypadnou z nich zrnka zelené kávy. Ta se pak krátkou dobu praží při vysoké teplotě, čímž získají svou typickou tmavou barvu, chuť, ale i nezaměnitelné aroma.
Zelená káva se nepraží. Díky tomu její zrna obsahují daleko větší množství antioxidantů a cenných kyselin, které se při procesu pražení ztrácejí.
Prevence cukrovky a srdečních chorob
Tou nejdůležitější látkou je kyselina chlorogenová, jež působí jako významný antioxidant. Společně s kofeinem brání vstřebávání cukru z potravy a následně i jeho přeměně na tuk. To je také důvod, proč se o zelené kávě často mluví v souvislosti s hubnutím a štíhlou linií.
Mezi další obsažené látky patří kyselina kávová, která také zabraňuje vstřebávání cukrů. To ale není všechno.
Podle některých vědců funguje konzumace zelené kávy jako prevence cukrovky a kardiovaskulárních chorob, má pozitivní vliv na žlučník (brání vzniku žlučových kamenů), podporuje činnost mozku, snižuje míru únavy a také chuť k jídlu, pomáhá v boji proti celulitidě a po jejím užití dochází ke snížení krevního tlaku.
Pomáhá zhubnout, ale zázrak nečekejte
Vzhledem k tomu, že zelená káva obsahuje větší množství kofeinu než standardní pražená káva, může sloužit i jako kvalitní přírodní náhražka různých energetických nápojů, které jsou plné škodlivých „éček“.
Nic se ovšem nemá přehánět, což platí i v tomhle případě. Také zelenou kávu je nutné užívat s mírou. Nečekejte ani, že vás sama o sobě zbaví přebytečných kilogramů. Čekali byste na zázrak.
Zelená káva může být vynikajícím pomocníkem při hubnutí pouze za předpokladu, že změníte jídelníček, zařadíte pravidelný pohyb a upravíte svůj životní styl.
Zelenou kávu můžete zakoupit v různých podobách, například jako tabletky nebo kapsle s extraktem z nepražených zrn, instantní kávu či samotná zrna.
Jak zelenou kávu správně připravit?
|