Bramborový krém s petrželí
Suroviny: 250 g kořenové petržele, 250 g moučných brambor, 200 g pórku, 40 g másla, asi 1000 ml zeleninového vývaru, 2 rohlíky z předešlého dne, asi 2 lžíce oleje, sůl, ?mletý černý pepř, špetku muškátového květu, 150 g smetanového jogurtu
Postup:
1. Petržel s bramborami oloupeme, pórek očistíme. Vše nakrájíme na malé kousky.
2. V hrnci rozpustíme máslo a všechnu zeleninu na něm zvolna opečeme. Přilijeme vývar a přivedeme ho k varu. Polévku vaříme, dokud není zelenina zcela měkká.
3. Rohlíky nakrájíme na kostičky a pomalu opečeme na oleji v pánvi dozlatova. Pak je přesypeme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného tuku.
4. Polévku rozmixujeme, znovu ji necháme přejít varem a dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři ji doplníme lžičkou jogurtu a krutóny.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1257 kJ/300 kcal
Počet porcí/kusů 4