Krémová mrkvová polévka
Suroviny: 300 g mrkve, 1 malá cibule, 40 g másla, 1 lžička cukru, 200 ml šlehačky, 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, sůl, 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru, kerblík na ozdobu
?Postup:
1. Mrkev očistíme a nakrájíme na kousky velké asi půl centimetru, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno..Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme cibuli a při střední teplotě podusíme dvě až tři minuty do změknutí (ale ne do zhnědnutí). Přidáme mrkev, posypeme cukrem, lehce zvýšíme příkon tepla a dál restujeme asi pět minut, až mrkev trochu změkne.
2. Zalijeme vroucím vývarem a šlehačkou a pozvolna vaříme 10-15 minut. Polévku přelijeme do mixéru, přidáme zázvor a na nejvyšší otáčky mixujeme aspoň dvě minuty, až vznikne hladký a napěněný krém. Mixování raději rozdělíme do více dávek, aby horká polévka z mixéru nevystříkla. Hotovou krémovou polévku ihned podáváme. Ozdobíme kerblíkem.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 663 kJ/158 kcal
Počet porcí/kusů 4