Abyste v baru vypadala jako světačka a taky jste se tak cítila, nejprve si ujasněte, co vám vlastně chutná. Položte si několik prostých otázek…

Máte ráda drink…

Protřepaný, nebo míchaný?

Sladký, nebo kyselý?

Bez ledu, nebo s ledem?

Silný, nebo slabší?

Čirý, nebo tmavý alkohol?


Protřepané: Připravují se protřepáním surovin v šejkru s ledem. Bývají svěží, často s citrusovou příchutí a obsahují méně alkoholu.

Míchané: Vzniknou mícháním ve speciální sklenici s ledem. Takové pití bývá silnější. 

Sladké: Třeba piňa colada.

Kyselé: Například mojito nebo jakýkoli jiný drink s limetami.

Bez ledu: Pití se podává sice chlazené, ale bez ledu. Nejčastěji se podává ve sklenici na stopce. Tak se pije třeba koktejl Cosmopolitan.

S ledem: Vynikající koktejl, připravovaný do sklenice s drceným ledem, je například caipirinha.

Silné: Takové koktejly jen pomalu usrkávejte.

Slabé: Můžete je pít rychleji a dát si jich víc.

Čirý alkohol: Gin, bílý rum, tequila blanco, vodka. Způsobuje slabší kocovinu než tmavý alkohol, protože obsahuje nižší množství látek jménem kongenery.

Tmavý alkohol: Tequila reposado, anejo a extra anejo, tmavý rum, whisky. Mají bohatou a výraznou chuť, ale kocovina po nich bývá horší.