Špízky z brambor
Suroviny: 300 g malých uvařených brambor, 1 červená paprika, 1 malá cuketa, 1 malý lilek, 100 g anglické slaniny, ?80 ml olivového oleje, snítka čerstvého tymiánu, kmín, mletý černý pepř, sůl ?Hořčičný dip: 2 lžíce dijonské hořčice, 100 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
?Pažitkový dip: ?1 svazek pažitky, 200 g tvarohu, 3 lžíce mléka, špetka bílého pepře
?Postup:
1. Nejprve připravíme dipy. Na hořčičný smícháme hořčici, jogurt nebo zakysanou smetanu a ochutíme solí. Na pažitkový nasekáme pažitku najemno a vmícháme ji do tvarohu. Podle potřeby zředíme mlékem a dochutíme pepřem a solí.
2. Vařené brambory překrojíme na polovinu. Červenou papriku, cuketu a lilek nakrájíme na větší kousky. Některé kousky cukety, lilku a brambor zabalíme do slaniny.
3. Připravenou zeleninu napichujeme střídavě na špejle nebo špízy. Pekáček vyložíme pečicím papírem a položíme na něj špízky.
4. Přelijeme je olivovým olejem, poklademe tymiánem a posypeme kminem, solí a pepřem. Špízky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C 15-20 minut. Podáváme je s hořčičným a pažitkovým dipem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1717 kJ/410 kcal
Počet porcí/kusů 4