Doporučujeme

Brambory 8x jinak

Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou, ale můžete z nich vykouzlit i originální hlavní chod.

Zapečené brambory s cuketou

Suroviny:
500 g brambor, 250 g cukety, 100 g šunky, 150 ml smetany, ?2 vejce, 50 g sýra, sůl, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, bylinky na ozdobení



?Postup:

1. Větší brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Pak je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Cuketu a oloupané brambory nakrájíme na kolečka a střídavě naskládáme do zapékací misky.


2. Šunku nakrájíme na nudličky a nasypeme na brambory s cuketou. Dáme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme.


3. Smetanu nalijeme do misky, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a utřený česnek. Dobře promícháme a nalijeme na zapečené brambory.


4. Znovu vložíme do trouby a při 180 °C zapékáme asi 20 minut. Hotové brambory ozdobíme čerstvými bylinkami.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1377 kJ/329 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramboroví ježci s řepným salátem

Suroviny: 12 menších brambor, 120 g anglické slaniny (tenkých plátků), olivový olej na potření, sůl ?Salát: 1 větší bulva červené řepy, 1/2 menšího celeru, 1/2 žluté papriky, 100 g rukoly, asi 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet dle chuti



Postup:

1. Brambory důkladně omyjeme a uděláme do nich několik zářezů (hlubokých asi do poloviny bramboru). Plátky slaniny nakrájíme na obdélníčky a vsuneme je do zářezů v bramborách.


2. Celé brambory potřeme olejem a jemně osolíme. Rozložíme je na plech, podlijeme 4 lžícemi vody, zakryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 20 minutách teplotu snížíme na 180 °C; po dalších 10 minutách brambory odkryjeme a dopečeme je doměkka.


3. Řepu důkladně opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po vychladnutí ji stejně jako celer oloupeme. Papriku očistíme a s řepou i celerem nakrájíme na nudličky. Rukolu opláchneme, osušíme a přidáme k ostatní zelenině. Přilijeme zálivku připravenou z oleje, octa i soli a salát dobře promícháme. Podáváme ho k připraveným bramborám. Pokrm můžeme dle chuti doplnit zakysanou smetanou.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1270 kJ/303 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramboráčky s mungo klíčky

Suroviny: 1000 g brambor, 200 g mungo klíčků, 200 ml mléka, 2 vejce, 6 stroužky česneku, asi 100 g hladké mouky, majoránka podle chuti, sůl, mletý černý pepř, rostlinný olej dle potřeby



?Postup:

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme do mísy. Klíčky opláchneme, překrájíme a přisypeme k bramborám.


2. Vmícháme mléko a vejce. Česnek oloupeme a prolisujeme k bramborové směsi. Ochutíme majoránkou, vše promícháme a zahustíme moukou, okořeníme solí a pepřem.


3. V pánvi rozpálíme olej, nalijeme do ní naběračku těsta a pomalu smažíme z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky vyjmeme a necháme na papírových ubrouscích okapat. Podáváme s dipem z tvarohu a ředkviček.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1746 kJ/417 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pustovnická baba

Suroviny: 100 g ječných krup, sůl, 600 g brambor, 1 cibule, 200 g uzeného bůčku, 1 lžíce vepřového sádla, sůl, mletý černý pepř, 1/2 lžičky sušené majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 stroužky česneku, tuk na formu



Postup:

1. Ječné kroupy zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Brambory oloupeme, překrájíme a uvaříme v osolené vodě na skus.


2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Bůček nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm cibuli, přidáme bůček a osmahneme.


3. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme kroupy a cibuli s bůčkem. Směs osolíme, opepříme, okořeníme špetkou majoránky a drceným kmínem. Česnek oloupeme a prolisujeme do směsi. Vše promícháme.


4. Zapékací mísu vymažeme tukem a rozdělíme do ní bramborovou hmotu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1820 kJ/435 kcal

Počet porcí/kusů 4



Brambory zapékané s lososem

Suroviny:
800 g brambor (salátové), 1 brokolice (bez košťálu), sůl, 1 menší žlutá paprika, 1 menší červená paprika, rostlinný olej, 500 g filetu z lososa (bez kůže), 4 vejce, 400 ml smetany (33 %), 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, mletý černý pepř



?Postup:

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na na menší kousky. Brokolici opláchneme a rozdělíme na růžičky. Brambory krátce povaříme v osolené vodě, pak k nim na chvilku přidáme brokolici. Vše scedíme a necháme okapat.


2. Papriky opláchneme, zbavíme semen, pokrájíme a orestujeme na trošce oleje.


3. Lososa očistíme, nakrájíme na kostky a v míse promícháme s bramborami, brokolicí a paprikami. Směs rozprostřeme do vymaštěné zapékací nádoby. Vejce rozšleháme se smetanou a sýrem. Směs dochutíme solí a pepřem a rovnoměrně rozlijeme do zapékací nádoby. Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1745 kJ/417 kcal

Počet porcí/kusů 6



Špízky z brambor

Suroviny:
300 g malých  uvařených brambor, 1 červená paprika, 1 malá cuketa, 1 malý lilek, 100 g anglické slaniny, ?80 ml olivového oleje, snítka čerstvého tymiánu, kmín, mletý černý pepř, sůl ?Hořčičný dip: 2 lžíce dijonské hořčice, 100 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu

?Pažitkový dip: ?1 svazek pažitky, 200 g tvarohu, 3 lžíce mléka, špetka bílého pepře



?Postup:

1. Nejprve připravíme dipy. Na hořčičný smícháme hořčici, jogurt nebo zakysanou smetanu a ochutíme solí. Na pažitkový nasekáme pažitku najemno a vmícháme ji do tvarohu. Podle potřeby zředíme mlékem a dochutíme pepřem a solí.


2. Vařené brambory překrojíme na polovinu. Červenou papriku, cuketu a lilek nakrájíme na větší kousky. Některé kousky cukety, lilku a brambor zabalíme do slaniny.


3. Připravenou zeleninu napichujeme střídavě na špejle nebo špízy. Pekáček vyložíme pečicím papírem a položíme na něj špízky.


4. Přelijeme je olivovým olejem, poklademe tymiánem a posypeme kminem, solí a pepřem. Špízky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C 15-20 minut. Podáváme je s hořčičným a pažitkovým dipem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1717 kJ/410 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečené brambory s rozmarýnem

Suroviny:
800 g nových brambor, sůl, kmín, 2 snítky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, čerstvě mletý černý pepř



?Postup:

1. Brambory důkladně omyjeme, vložíme do osolené vody s kmínem a uvaříme téměř doměkka.


2. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Větší brambory přepůlíme. Rozmarýn opláchneme a nasekáme na menší kousky.


3. Brambory dáme do mísy a zalijeme olejem. Posypeme je rozmarýnem, hrubou solí, opepříme a opatrně promícháme.


4. Předáme je na plech vyložený pečicím papírem a při 210 °C pečeme asi 20 minut dozlatova. Pečené brambory podáváme s dipem z tvarohu a ředkviček.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 814 kJ/194 kcal

Počet porcí/kusů 4



Brambory plněné krůtím masem

Suroviny:
8 velkých brambor, sůl, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 200 g pórku, 1 červená paprika, 500 g krůtího masa, mletý černý pepř, 1 lžička sušeného oregána, 1 vejce, 100 ml smetany (30 %), strouhanka na zahuštění, 400 g sekaných sterilovaných rajčat, 1 snítka čerstvé bazalky, 200 g eidamu



?Postup:

1. Brambory důkladně omyjeme a v osolené vodě uvaříme dopoloměkka. Pak je podélně rozkrojíme a částečně vydlabeme.


2. Cibuli i česnek oloupeme, pórek a papriku očistíme. Česnek prolisujeme a zbylou zeleninu nakrájíme nadrobno.


3. Vychlazené krůtí maso umeleme do mísy. Mícháme ho, dokud se nezačne lepit. Osolíme ho a okořeníme pepřem i oregánem. Postupně do něj zapravíme vejce, smetanu a pak hmotu zahustíme strouhankou. Nakonec vmícháme nasekanou zeleninu. Připravenou směsí naplníme vydlabané brambory.


4. Do pekáčku nalijeme sterilovaná rajčata a ochutíme je solí, pepřem a lístky bazalky. Na rajčatovou směs dáme naplněné brambory a posypeme je nastrouhaným eidamem. Pečeme je ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.


Doba přípravy 65 minut.

1 porce obsahuje 2796 kJ/668 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás