Pustovnická baba
Suroviny: 100 g ječných krup, sůl, 600 g brambor, 1 cibule, 200 g uzeného bůčku, 1 lžíce vepřového sádla, sůl, mletý černý pepř, 1/2 lžičky sušené majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 stroužky česneku, tuk na formu
Postup:
1. Ječné kroupy zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Brambory oloupeme, překrájíme a uvaříme v osolené vodě na skus.
2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Bůček nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm cibuli, přidáme bůček a osmahneme.
3. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme kroupy a cibuli s bůčkem. Směs osolíme, opepříme, okořeníme špetkou majoránky a drceným kmínem. Česnek oloupeme a prolisujeme do směsi. Vše promícháme.
4. Zapékací mísu vymažeme tukem a rozdělíme do ní bramborovou hmotu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1820 kJ/435 kcal
Počet porcí/kusů 4