Pečená dýně plněná mletým masem
Suroviny: 2 menší máslové dýně, ?1 cibuli, ?2 stroužky česneku, ?1 mrkev, ?2 řapíky celeru, ?100 g slaniny, ?2 lžíce olivového oleje, ?500 g mletého masa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?špetku skořice, ?hrst sekané petrželky
Postup:
1. Dýně omyjeme, podélně rozkrojíme a lžící z nich odstraníme semínka. Vložíme je do pekáče (řeznou stranou dolů), podlijeme je trochou vody a v troubě je při 180 °C necháme péct asi 30 minut.
2. Cibuli s česnekem oloupeme, mrkev s celerem očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Slaninu také nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na oleji v pánvi. Přidáme zeleninu a osmahneme ji.
3. Do pánve přidáme mleté maso. Osolíme ho, dochutíme pepřem a skořicí a asi 10 minut podusíme. Ke konci vmícháme petrželku.
4. Dýně vyjmeme z pekáče a osušíme je. Z pekáče vylijeme vodu a dýně do něj vrátíme (řeznou stranou nahoru). Naplníme je masovou směsí. Zapékáme je dalších asi 30 minut.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2560 kJ/611 kcal
Počet porcí/kusů 4